Marianne Thyssen: “We hebben de Britten altijd met respect behandeld en zullen dat blijven doen”

Marianne Thyssen (CD&V), Eurocommissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken, benadrukte in “De Ochtend” op Radio 1 dat respect een cruciaal element is in de brexit. De Europese Unie heeft de Britten altijd respectvol behandeld door nooit een gesprek uit de weg te gaan. Wat het resultaat ook wordt, Europa moet volgens haar respectvol met de Britten blijven omgaan. Ze betreurt dan ook wat we nu zien. 

Volgens Thyssen lijkt wat we nu zien op "een partner die aanvaardt dat er een echtscheiding komt op georganiseerde wijze, terwijl de andere partner resoluut gaat voor een vechtscheiding". 

Afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk liggen verschillende scenario’s op tafel. Het Brits parlement kan de brexit-deal nog goedkeuren en uitstel vragen om alles technisch rond te krijgen. Als dit het geval is, veronderstelt Thyssen dat de Europese Unie de vraag zal goedkeuren. Dat is het scenario waarbij May een uitstel tot 30 juni wil vragen. 

Is dat niet het geval en vragen de Britten een langer uitstel, dan moeten ze met concrete initiatieven komen. Dat stelde Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, en bevestigt Thyssen in “De Ochtend”. Het is niet de bedoeling dat de Britten uitstel vragen om de chaos te verlengen. Dat zal het voor bedrijven bemoeilijken en de politiek serieus lastig maken. We staan enkele maanden voor belangrijke verkiezingen en de onzekerheid over hun deelname brengt te veel chaos met zich mee, aldus Thyssen. Voor Europa moet er dus duidelijkheid zijn, voordat het met een uitstel zou instemmen. 

We kunnen niet gewoon de onzekerheid verlengen en mee in het wilde weg stappen zonder te weten waar we uitkomen
Marianne Thyssen

Een nieuwe deal?

Europa houdt het been stijf wanneer het gaat over de brexit-deal. Het is geen eenzijdige deal die op tafel ligt, maar één waar lang over onderhandeld is. Als de Britten de deal willen herbekijken, is het volgens Thyssen aan het Verenigd Koninkrijk om te zeggen wat ze wel willen, in plaats van telkens te benadrukken wat ze niet willen. 

Beluister hier het volledige interview met Marianne Thyssen in "De Ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen