Videospeler inladen...

OCAD-topman: "Rechtsextremisme is in opmars, maar terroristisch gevaar vooralsnog beperkt"

"Het rechtsextremistische gedachtegoed is in opmars, maar het terroristisch gevaar van daaruit is vooralsnog beperkt." Dat zegt Paul Van Tigchelt, de topman van het OCAD. De dienst die de dreigingsanalyse in ons land uitvoert, ziet geen reden om na de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland het dreigingsniveau in België op te schroeven. 

De hoofdverdachte van de dodelijke aanslagen in Nieuw-Zeeland zou extreemrechtse ideeën hebben. Dat extremistische gedachtegoed is de laatste jaren opnieuw in opmars, stelt OCAD-topman Van Tigchelt. "Het gaat enerzijds om haatboodschappen, vooral op sociale media. Anderzijds zien we ook een aantal - eerder kleine - incidenten, zoals vandalisme. In ons land valt dat al bij al nog mee, maar in Duitsland spreekt men over meer dan 2.000 incidenten sinds 2017 in naam van de rechtsextremistische ideologie."

Nieuw is het rechtsextremisme niet. De opgang van het gedachtegoed - in België en wereldwijd - is wel recent en heeft volgens Van Tigchelt verschillende oorzaken. "Het klimaat in onze westerse samenleving is hoe langer hoe meer gepolariseerd. Een aantal evenementen liggen daaraan ten grondslag. We hebben de migratiecrisis gehad, we hebben ook de terreuraanslagen gehad. Het is dat klimaat dat dat rechtsextremistische gedachtegoed opnieuw wind in de zeilen heeft gegeven."

Videospeler inladen...

Op dit moment ziet het OCAD evenwel weinig terroristisch gevaar vanuit rechtsextremistische hoek. "Maar het zou wel een voedingsbodem kunnen zijn, het is niet ondenkbaar dat een lone actor zich laat manipuleren door dat soort van ideologieën om een aanslag te plegen. We moeten daar rustig onder blijven. Met de veiligheids- en inlichtingen­diensten en het OCAD blijven we dit op de voet volgen."

De aanslagen in Nieuw-Zeeland geven volgens het OCAD geen aanleiding om het dreigingsniveau in ons land te verhogen. "Vooralsnog zijn er geen redenen om aan te nemen dat er een link is met ons land. Er is geen reden om aan te nemen dat er momenteel gewelddadige acties in naam van die ideologie worden beraamd tegen bepaalde doelwitten in België."

Omdat het dreigingsniveau niet wordt verhoogd, komen er ook geen extra algemene federale veiligheidsmaatregelen voor moskeeën. "Maar het staat altijd vrij aan de lokale autoriteiten om dat wel te doen", verklaart minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

 

Videospeler inladen...

Deze grafiek is overigens nog een belangrijke nuance: in heel Europa zijn er in verhouding minder extreemrechtse terreuraanslagen dan bijvoorbeeld jihadistische of separatistische.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk het interview met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen