Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

President Trump gebruikt voor het eerst zijn veto om beslissing van het Congres te blokkeren

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor het eerst zijn veto gebruikt tegen een beslissing van het Congres. Dat Congres had de noodtoestand weggestemd die Trump eerder had afgekondigd om financiering te kunnen bekomen voor zijn grensmuur met Mexico. Door het presidentiële veto is die beslissing van het Congres nu geblokkeerd.

Trump had onlangs de noodtoestand uitgeroepen via een presidentieel decreet om buiten het Congres om meer dan 8 miljard dollar uit de begroting te kunnen halen om de door hem beloofde grensmuur met Mexico te bouwen.

Het Huis van Afgevaardigden stemde vorige maand tegen het decreet over de noodtoestand en gisteren voegde ook de Amerikaanse Senaat zich daarbij. Verwacht werd dat president Trump daartegen zijn veto zou gebruiken en dat heeft hij nu ook gedaan.

Het is de eerste keer dat Trump zijn vetorecht gebruikt, sinds hij meer dan twee jaar geleden president werd. "Het Congres heeft het recht om de resolutie te stemmen en ik heb de plicht om daartegen mijn veto in te roepen", aldus Trump. Volgens hem is de situatie aan de grens met Mexico, de illegale immigratie, "een enorme nationale noodsituatie" en een "invasie". 

Het Huis en de Senaat kunnen het presidentiële veto opnieuw verwerpen, maar daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig in elk van de kamers. Dat lijkt weinig waarschijnlijk en dus zal Trump zijn noodtoestand wellicht kunnen handhaven.

In onderstaande video zien we president Trump zijn handtekening plaatsen op het presidentiële veto.

Videospeler inladen...

Meest gelezen