Videospeler inladen...

Proces over kasteelmoord vanaf vandaag volledig overgedaan in beroep: hoe zat dat ook al weer? 

Voor het hof van beroep in Gent begint vanmorgen de volgende fase in het proces over de moord op kasteelheer Stijn Saelens in 2012. Het proces wordt volledig overgedaan in beroep, want het Openbaar Ministerie tekende beroep aan tegen de straffen voor de vier beklaagden. Hoe zat de zaak ook alweer ineen? En zijn we nu opnieuw vertrokken voor een maandenlang proces?

Even het geheugen opfrissen

Op 31 januari 2012 verdwijnt Stijn Saelens uit zijn kasteel in Wingene. In de hal en op de trappen ligt een bloedspoor. De politie gaat daardoor onmiddellijk uit van een misdaad en vermoedt dat hij ontvoerd is. 18 dagen later wordt zijn lichaam gevonden in een bos in Sint-Maria-Aalter. Stijn Saelens is dus vermoord. 

De hoofdverdachte is André Gyselbrecht, schoonvader van Saelens. Gyselbrecht is de dorpsdokter van Ruiselede, het dorp naast Wingene. Saelens was van plan om zich samen met zijn vrouw en de kinderen in het buitenland te vestigen en Gyselbrecht had het daar erg moeilijk mee. Hij vermoedde ook dat Saelens incest zou hebben gepleegd. Eerst vertelt hij aan de speurders dat hij iemand zoekt om "zijn schoonzoon een lesje te leren." Maar tijdens het proces in eerste aanleg, in Brugge, bekent hij dat hij iemand zocht om zijn schoonzoon te vermoorden. 

Die hulp zou hij gevonden hebben bij zijn patiënt en vriend Pierre Serry. Serry zegt zelf dat de dokter hem vroeg om een huurmoordenaar te zoeken die Saelens uit de weg kon ruimen. Hij zou daarvoor de Nederlander Evert d.C. gecontacteerd hebben met de vraag om voor hem een huurmoordenaar te zoeken. Een andere Nederlander, Roy L., zou de moord effectief hebben gepleegd, samen met zijn oom die intussen is overleden.

In april vorig jaar werden ze alle vier voor die moord veroordeeld. André Gyselbrecht en Evert d.C. kregen 27 jaar gevangenisstraf, Pierre Serry 21 jaar en Roy L. 15 jaar. Het Openbaar Ministerie tekende beroep aan tegen de vier veroordelingen en dus wordt het proces tegen alle vier integraal overgedaan. 

Lees verder onder de afbeelding.

Opnieuw dertien maanden?

Normaal gezien zal het proces deze keer minder lang duren. Het proces in eerste aanleg sleepte 13 maanden aan. Voor het proces in beroep heeft de rechter in beroep nu vijf volle dagen uitgetrokken. Veel hangt af van de houding van de beklaagden.

Op het proces in Brugge brachten de advocaten van Gyselbrecht nog allerlei nevendossiers te berde, zaken die zelden over de moord op Stijn Saelens zelf gingen maar die wel veel tijd in beslag namen. Maar volgens de advocaten zou hun cliënt nu willen dat het proces snel achter de rug is. 

Ik sta hier om een man te verdedigen  die riskeert om tot zijn dood in de gevangenis te zitten

Johan Platteau, advocaat André Gyselbrecht

Meester Johan Platteau, advocaat van André Gyselbrecht, vroeg het hof om begrip voor zijn cliënt en de opdracht die hij gaf om zijn schoonzoon te vermoorden. Volgens hem had André Gyselbrecht angst voor zijn schoonzoon en de incest die werd gepleegd met zijn kleindochter. "Hij had angst en geen vat meer op Stijn Saelens. Probeer de situatie te bekijken zoals hij ze heeft aangevoeld", vroeg hij het hof. "Hij heeft veel gebreken, maar de mensen zien hem graag in Ruiselede. Ik sta hier om een man te verdedigen die riskeert om tot zijn dood in de gevangenis te zitten. Wees daarom niet boos zoals de eerste rechter. Moeten we iemand van 68 jaar nu straffen met 27 jaar cel? Kan u hem niet in de richting van Monique (nvdr: zijn vrouw) sturen in plaats van in de richting van de afgrond?"

Kan u hem niet in de richting van Monique sturen in plaats van in de richting van de afgrond?

Johan Platteau, advocaat André Gyselbrecht

Jan Leysen, advocaat van de familie van het slachtoffer Stijn Saelens, vraagt zich op Twitter af hoe de gewone man naar dit lange strafproces kijkt: 

Hoe verloopt het nu verder?

De beroepsrechter herhaalde vanmorgen dat hij het proces deze week wil afhandelen. Als hij in zijn opzet slaagt, neemt het hof de zaak vrijdag in beraad en dan kan er binnen de maand een uitspraak zijn. 

Als de beroepsrechter in zijn opzet slaagt, neemt het hof de zaak vrijdag in beraad en dan kan er binnen de maand al een arrest klaar zijn.

Bekijk hieronder de analyse van Sofie Demeyer in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen