Videospeler inladen...

Protest in Algerije blijft duren, ook na Bouteflika's toezegging: "Hij moet zo snel mogelijk vertrekken" 

Ook nadat president Bouteflika beslist heeft om toch niet voor een vijfde ambtstermijn te gaan, blijft het protest in Algerije duren. Meer nog, het lijkt alsmaar groter te worden. "Wie denkt dat we moe zijn, heeft het mis."

Na het vrijdaggebed vulden de straten en pleinen van hoofdstad Algiers zich voor de vierde opeenvolgende vrijdag met demonstranten, gehuld in de Algerijnse driekleur (rood, groen en wit). Ook in andere steden in het land werd betoogd, zoals in Oran en Constantine.

Het protest tegen de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika en zijn in de ogen van de betogers corrupte entourage lijkt nog lang niet ten einde, integendeel. Volgens persagentschap Reuters ging het vandaag zelfs om de grootste demonstratie sinds het begin van het protest een maand geleden. Journalisten van het Britse persagentschap schatten de betogers op honderdduizenden. Cijfers van de lokale politie zijn er niet, noch van de betogers zelf. Het Franse persagentschap AFP heeft het over een foule impressionante - een indrukwekkende menigte.

AFP or licensors

Aanvankelijk kwamen de - veelal jonge - Algerijnen in opstand tegen de kandidatuur van Bouteflika voor de presidentsverkiezingen midden april. Bouteflika is al 20 jaar aan de macht en wilde er graag nog een vijfde termijn van vijf jaar aan vastknopen. De 82-jarige president is echter zwaar ziek. In 2013 kreeg hij een beroerte waarvan hij nooit volledig is hersteld. Hij kan nog amper praten en lopen en zit in een rolstoel. De voorbije vijf jaar is hij nauwelijks in het openbaar verschenen.

Afgelopen maandag trok hij zijn kandidatuur alsnog in, na drie weken van protest. De presidentsverkiezingen werden meteen ook uitgesteld. Eerst moet een "nationale conferentie" politieke en economische hervormingen uitwerken, pas daarna komen er nieuwe verkiezingen. Hoewel de president op het eerste gezicht de betogers tegemoet leek te komen, vroegen velen zich af of dit geen vergiftigd geschenk was. Want hoelang zal die conferentie duren? Wanneer komen die hervormingen er echt? En blijft Bouteflika op die manier eigenlijk niet gewoon zitten, zonder een vooropgesteld einde?

De Algerijnse president Bouteflika kreeg in 2013 een beroerte en kan nog amper praten en lopen.

We wilden verkiezingen zonder Bouteflika, nu hebben we Bouteflika zonder verkiezingen

Te lezen op een bord van een betoger

De betogers die vandaag op straat kwamen, zijn dan ook duidelijk: Bouteflika moet zo snel mogelijk opstappen en het land overlaten aan een jongere generatie. Op een van de borden van de betogers klonk het zo: "We wilden verkiezingen zonder Bouteflika, nu hebben we Bouteflika zonder verkiezingen." Op een ander: "Wanneer we neen zeggen tegen een vijfde mandaat, vertelt hij ons dat hij zijn vierde dan maar verlengt."

Niet alleen de bevolking keert zich tegen de president, ook binnen zijn eigen partij lijkt Bouteflika bondgenoten te verliezen. "De president is geschiedenis" en "game over" lieten sommige partijkopstukken anoniem optekenen. Het is afwachten of er een nieuwe zet komt van de oude president. In afwachting blijven de Algerijnen op straat komen. "Zij die denken dat we moe zijn, hebben het mis. Ons protest zal niet ophouden", verzekerde een van de betogers aan Reuters. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen