Royals op zondag: team-Sussex en team-Cambridge "splitsen" en Beatrice maakt relatie (subtiel) bekend

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Prins William en prins Harry krijgen een aparte hofhouding. Is er ruzie? Niet bepaald. Beide broers hebben nu hun eigen gezin, willen eigen accenten leggen en gaan aan de slag met een ander communicatieteam. Twee Londense musea kregen deze week ook koninklijk bezoek over de vloer. De Spaanse koningin Letizia vloog speciaal over en prinses Beatrice nam haar nieuwe vriend mee. In Japan voerde keizer Akihito aloude rituelen uit voor zijn troonsafstand en haalde neefje Hisahito zijn diploma.

De "split" die er zat aan te komen

De Britse koningin Elizabeth heeft haar toestemming gegeven om de hofhouding van prins William en prins Harry te splitsen. Over de "scheiding" liepen de geruchten al maanden, de gesprekken binnen het hof zelf zouden al járen lopen (nog voor er sprake was van een zekere Meghan Markle). Gisteren kwam dan de mededeling van Buckingham Palace. De twee broers delen momenteel met hun echtgenotes een kantoor in Kensington Palace waar ze ook allemaal (weliswaar apart) wonen.

De "split" is voorzien ergens in de lente, dat is ook de periode dat Harry en zijn vrouw Meghan Markle verhuizen naar Frogmore Cottage op het Windsor-domein én de periode waarin hun eerste kind wordt verwacht (begin of eind april).

Meghan heeft geen publieke activiteiten meer in haar agenda staan tot na de bevalling. Ze zal wel nog achter de schermen werken tot ze met bevallingsverlof gaat, en dat verlof zal wellicht duren tot in de herfst.

(OVERZICHT: Wie woont -voorlopig- waar ook alweer?)

Elk een hofhouding betekent dat de prinsen zelf een eigen communicatieteam zullen samenstellen. Gesprekken en verschuivingen die volop aan de gang zijn. De raadgevers van Harry en Meghan zullen volgens Buckingham Palace voortaan dan "rechtstreeks rapport uitbrengen aan de Queen". Hun kantoor zal ook verhuizen naar Buckingham Palace op een 3-tal kilometer van Kensington Palace.

Een van de namen die bevestigd is voor het communicatieteam van de Sussex'en is die van Sara Latham. Zij was een van de sleutelfiguren tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne van Hillary Clinton en zij werkte in het Witte Huis onder oud-president Bill Clinton. De Cambridges hebben intussen Christian Jones definitief aangeduid. Hij werkte eerder voor het speciale Departement dat het vertrek uit de EU moest voorbereiden, en heeft ervaring met het schrijven van toespraken. Jones is een vertrouwd gezicht, want hij maakte al deel uit van de gezamenlijke hofhouding van William en Harry.

Deze week vierden Kate Middleton, prinsen William en Harry, en Meghan Markle nog Commonwealth Day.
Times Newspapers Ltd

De hertog van Cambridge (William) en de hertog van Sussex (Harry) hebben andere verantwoordelijkheden en willen beiden hun eigen accenten leggen, net als hun echtgenotes. De verschillen zullen in de toekomst nog duidelijker worden wanneer William meer in het vizier komt als kroonprins en koning. Ook breiden hun gezinnen uit. Hoe de communicatie zal verlopen op sociale media is niet geweten: worden dezelfde accounts gebruikt of komt er ook daar een "split"?

Beatrice maakt relatie (terloops) officieel

De Britse prinses Beatrice (30), dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson, was een van de gasten op het gala van de National Portrait Gallery (NPG), het Londense museum dat een verzameling portretten heeft van historisch belangrijke Britten. De bedoeling van het gala-evenement was geld inzamelen om het gebouw uit 1896 een grondige opknapbeurt en "moderne look" te geven.

Beatrice verscheen voor het eerst in het openbaar met haar nieuwe partner, vastgoedmagnaat en miljonair Edoardo - "Edo" voor de vrienden - Mapelli Mozzi (34). Beatrice was tot 2016 samen met Dave Clark. Hun relatie hield tien jaar stand. Clark trouwde vorig jaar met zijn nieuwe liefde. 

Naast Beatrice was ook de hertogin van Cambridge, Kate Middleton, een van de gasten. Zij is beschermvrouwe van het museum en kwam in die hoedanigheid. Ook sterren als David en Victoria Beckham, en Kate Moss daagden op en droegen hun steentje bij.  

Kate Middleton (l), David Beckham en Victoria (r) met opvallend roze naaldhakken.

Charles, Letizia en de "Meester van het licht"

Naast de National Portrait Gallery ligt de National Gallery, en dat museum kreeg deze week ook dubbel koninklijk bezoek, voor de opening van de tentoonstelling "Sorolla: Spanish master of light". De Britse prins Charles vertoefde in het gezelschap van de Spaanse koningin Letizia die was overgevlogen. Door de file op de Londense wegen moest Charles twintig minuten wachten op Letizia, maar dat kon hem niet deren: de kroonprins die beschermheer is van de National Gallery maakte van de tijd gebruik om enkele schilderijen te bekijken. 

(scroll en lees voort onder foto en video)

Koningin Letizia en prins Charles in een onderonsje.

Akihito begint aan afscheidsrituelen

De Japanse keizer Akihito heeft zijn eerste rituelen uitgevoerd voor zijn troonsafstand eind april. De ceremonies vonden plaats op drie heiligdommen, op de terreinen van het keizerlijke hof. Akihito, gekleed in aloud gewaad ("sokutai") dat enkel door een keizer kan gedragen worden, bezocht eerst het hoofdheiligdom Kashiko-dokoro. Daar meldde hij aan de zonnegod Amaterasu-Omikami van het shintoïsme zijn plannen om af te treden. Daarna volgden de heiligdommen Koreiden en Shinden.

De Japanse premier en vertegenwoordigers van de wetgevende en gerechtelijke macht woonden de ceremonies niet bij. Dat zal wel gebeuren bij de troonsbestijging van kroonprins Naruhito op 1 mei.

Imperial Household Agency of Japan

Het keizerlijke hof voegt eraan toe dat er nog meer traditionele rituelen zullen plaatsvinden in aanloop naar 30 april, en die zullen allemaal in een serene sfeer verlopen. Akihito zal onder meer het mausoleum van Jimmu - de eerste Japanse keizer - bezoeken en het mausoleum van zijn vader Hirohito in Tokio. De laatste keizer die vrijwillig troonsafstand deed was Kokaku in 1817.

Akihito is 85 en heeft een wankele gezondheid. In 2016 deed hij het voorstel om de fakkel door te geven aan zijn zoon. Maar er moest een speciale wet in het leven geroepen worden om dat (eenmalig) toe te staan. Die kwam er eind 2017. Dat de troonsafstand pas in april 2019 plaatsvindt, is deels symbolisch: dit jaar zal Akihito 30 jaar op de chrysantentroon zitten.

Toekomstige Japanse keizer "studeert af"

Hij is nog maar 12 jaar en beseft het wellicht niet, maar op een dag zal de zware taak van Japanse keizer op zijn schouders rusten. Het prinsje Hisahito heeft zijn diploma lager onderwijs gekregen. In het gezelschap van zijn ouders, prins Akishino en prinses Kiko, liet hij het papiertje in een koker trots én doodkalm aan de uitgenodigde journalisten zien.

Bekijk hier de video:

Videospeler inladen...

Hisahito was in zijn laatste jaar verantwoordelijk voor "de bloementapijten en de konijntjes", luidt het. In een brief die hij schreef voor de overgang naar het middelbaar stelt het prinsje dan ook dat hij "middenin de natuur leeft", en benadrukt hij dat hij op school "het belang van teamwerk heeft geleerd én het belang van de dingen helder uit te leggen".

Hisahito is de eerste die les volgt aan scholen verbonden aan de Ochanomizu Universiteit. Tot nu toe gingen leden van de keizerlijke familie naar de Gakushuin Universiteit. Hisahito is een nakomertje en kwam er -toeval of niet - toen bleek dat het enige kind van zijn oom, kroonprins Naruhito, een dochter was. In Japan geldt mannelijke erfopvolging. Hisahito heeft nog twee oudere zussen Mako (27) en Kako (24). 

Meest gelezen