Videospeler inladen...

Wat weten we tot nu toe over de terreuraanslagen in Nieuw-Zeeland?

Bij de aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn 49 doden gevallen. De aanslagen gebeurden tijdens het vrijdaggebed, toen er honderden mensen in de moskeeën waren. Drie mensen zijn opgepakt, een van hen wordt aangeklaagd voor moord. Lees hier wat we tot nog toe weten.

De eerste schietpartij vond plaats aan de Al Noor-moskee, in het centrum van de stad, de tweede aan een moskee in de buitenwijk Linwood.

(Lees voort onder het kaartje.)

De feiten deden zich voor tijdens het vrijdaggebed, op een moment dat honderden mensen zich in de moskeeën verzameld hadden. Volgens een getuige zou een man meer dan 10 minuten lang het vuur geopend hebben in de Al Noor-moskee. Hij zou eerst de gebedsruimte voor mannen zijn binnengedrongen, daarna die van de vrouwen, en zou in het wilde weg om zich heen hebben geschoten.

De tol is hoog: er zijn 49 doden en 48 gewonden. Aan de Al Noor-moskee vielen 41 doden, aan de moskee in Linwood 8. Een slachtoffer overleed in het ziekenhuis. Volgens Mike Bush, het hoofd van de politie in Nieuw-Zeeland, waren de schietpartijen "afschuwelijk". "Dit kunnen we alleen maar beschrijven als een terreuraanslag. Het is een van de donkerste dagen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland", zei premier Jacinda Ardern.

Veel aanwezigen probeerden zich ergens in de moskee te verstoppen of naar buiten te lopen. Mensen schuilden buiten onder en achter auto's of sprongen over hekken om te kunnen vluchten. De getuigen beschrijven gruwelijke scènes van doden en gewonden.

(lees voort onder het kaartje)

Man aangeklaagd voor moord

Na de aanslagen werden vier mensen opgepakt, drie mannen en een vrouw. Een van hen bleek onschuldig en werd al snel vrijgelaten. Het lijkt erop dat alles goed voorbereid was, met zwaar gewapende en goed voorbereide daders. Er zijn ook explosieven onschadelijk gemaakt op voertuigen in de buurt van de moskee.

Een man van eind de 20 is aangeklaagd voor moord en verschijnt zaterdag voor de rechter. De verdachte zou extreemrechtse ideeën hebben. Van de twee anderen is voorlopig nog niet duidelijk op welke manier ze betrokken zijn. Meer details over de identiteit van de verdachten en wie bij welke aanslag betrokken was, zijn ook niet bekend. Volgens premier Ardern werd geen van de verdachten gevolgd door de inlichtingendiensten in verband met mogelijke terreurplannen.

Lockdown

Een van de schutters heeft schokkende livebeelden gemaakt van de schietpartij in de Al Noor-moskee. De politie vraagt met aandrang om die beelden niet te delen. Facebook in Australië-Nieuw Zeeland heeft de video verwijderd, net als de Facebook- en Instagram-accounts van de persoon die ze postte.

Het nationale veiligheidsniveau is opgetrokken naar "hoog". Moskeeën in Christchurch moeten hun deuren gesloten houden. Universiteiten, scholen en andere openbare gebouwen in Christchurch waren een tijdje "in lockdown", wat betekent dat niemand binnen of buiten mocht. In Christchurch was op dat moment een klimaatactie van jongeren aan de gang. Die is opgebroken, de aanwezigen zijn naar huis gestuurd.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk de VRT NWS Live met buitenlandjournalist Rony Van Gastel:

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen