Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Spanje zal het lichaam van dictator Franco op 10 juni opgraven en verplaatsen

Na zijn dood in 1975 werd dictator Francisco Franco begraven in de Valle de los Caidos (Vallei der Gevallenen), een memoriaal voor de gesneuvelden van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Maar die plek werd meer en meer een verzamelplaats voor extreem-rechtse aanhangers van Franco. 

De Spaanse socialistische eerste minister Pedro Sanchez  had al van bij zijn aantreden in juni vorig jaar gezegd dat hij Franco wilde overbrengen naar een meer neutrale begraafplaats. Maar de familie van de voormalige extreemrechtse leider verzette zich daartegen. Na een goedkeuring door het parlement in september heeft de regering nu een datum vastgelegd: op 10 juni zou Franco verhuizen naar het kerkhof even ten noorden van Madrid waar ook zijn echtgenote begraven ligt.

Maar tegen deze regeringsbeslissing is nog altijd beroep mogelijk en veel wijst erop dat de familie daarvan ook gebruik zal maken. In dat geval loopt het dossier zeker vertraging op of kan het zelfs helemaal geblokkeerd raken. 

De familie kon wel akkoord gaan met een herbegrafenis in het familiegraf van de Almudenakathedraal in het hart van Madrid, naast het koninklijk paleis. Maar dat was dan weer voor de regering onaanvaardbaar. Die wil vooral vermijden dat er opnieuw een 'pelgrimsoord' ontstaat waar de zogenoemde falangisten terecht kunnen.

Meest gelezen