Videospeler inladen...

Vijfde minder schoenmakers dan tien jaar geleden: "Beroep heeft imagoprobleem"

Wie zijn schoenen of handtas wil laten repareren, moet soms lang zoeken om een vakman te vinden. In vergelijking met tien jaar geleden zijn er 20 procent minder schoenherstellers. Het beroep vergrijst en er zijn weinig jongeren die de stiel willen leren. "Er is nochtans wel vraag naar", klinkt het bij het  Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Om schoenmaker te worden, moet je echt wel gemotiveerd zijn, want de opleiding vind je alleen nog in het avondonderwijs. Maar weinig mensen zetten de stap en er sluiten ook steeds meer schoenherstellers de deuren. Volgens cijfers van de FOD Economie zijn in vergelijking met tien jaar geleden een vijfde minder schoenherstellers.

Toch zijn er ook nog jongeren die de stiel wel nog willen leren. Dave Jochums is drie jaar geleden gestart en is met zijn 29 jaar de jongste schoenhersteller van Vlaanderen. "Het is niet meer echt aantrekkelijk om het beroep uit te oefenen, dus je moet al een echte passie hebben", vertelt hij.

Je moet er al echt een passie voor hebben

"Het beroep heeft een imagoprobleem", zegt Christine Mattheeuws van het NSZ aan VRT NWS. "Het is nochtans echt wel een aantrekkelijk beroep waar vraag naar is, want er is weinig aanbod. Als niet elke stad een schoenhersteller heeft, hebben de overblijvers veel werk."

In heel wat gemeenten is er geen schoenhersteller meer te vinden, en dat merkt Dave ook want zijn cliënteel komt uit alle omliggende dorpen.  "Alle leeftijden komen naar hier, ook jonge mensen", zegt hij. "Ook aan sneakers kunnen we iets doen."

Bekijk hieronder de reportage uit Het journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen