Sterretjes zien of gratis (kinder)feest? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Starry, starry night

Na het tellen van vogels en mollen enkele weekends geleden, kunnen we ons zaterdag wagen aan het tellen van de sterren, het is nationale sterrenkijkdag (hoewel -nacht meer van toepassing zou zijn). 

De zon gaat onder om 18.53 uur, en 7 minuten later openen de verschillende sterrenwachten hun deuren. Ook op andere locaties, zoals aan de Brielmeersen in Deinze, staan telescopen opgesteld. Nu enkel hopen op een kleine opklaring. Bij slecht zicht kunt u nog altijd luisteren naar verhalen over de sterren.

Ga.

Dat.

Zien.

Het is alweer 20 jaar dat het S.M.A.K. het oude casinogebouw in het Citadelpark in Gent kon inpalmen, dat verdient een feestelijke tentoonstelling

Het is de eerste keer sinds 1999 dat de eigen kunstcollectie zo prominent wordt getoond. Het museum verlangt al een tijdje naar meer ruimte om (een deel van) die 3.000 werken permanent te presenteren. Met deze expo geven ze opnieuw een voorzet.

Ook het Museum voor Schone Kunsten van Gent doet mee, daar zijn drie sleutelwerken uit de periode van Jan Hoet te zien, de eerste directeur van het S.M.A.K. die 5 jaar geleden overleed. Zeker de grote, gerestaureerde zeppelin van Panamarenko, de "Aeremodeller", maakt het kind in u weer wakker.

Openingsweekend vandaag, maar u heeft nog wel even tijd: de geschiedenis én de toekomst van het S.M.A.K. kunt u nog tot 29 september ontdekken, in deze groots opgezette expo. Absolute aanrader!

Memento mori in Kortrijk

Het is weer tijd voor het jaarlijkse woordfestival Memento in Kortrijk, met voor het eerst vier ambassadeurs: Ish Ait Hamou, Maud Vanhauwaert, Carmien Michiels en Jeroen Olyslaegers. Zij en hun literaire collega's vieren dit weekend op 5 locaties in de stad het woord. Het wordt meteen ook het laatste festival voor Jonas Bruyneel als curator en "Letterzetter".

Bekijk hieronder de samenwerking van Letterzetter Jonas Bruyneel met een jong Kortrijks auteurscollectief, in aanloop naar Memento:

Kinderen boven in Gent

Uilenspel in Gent bestaat 10 jaar en viert dat zaterdag met een gratis kunstfestival voor kinderen. In het Monasterium Poortackere in het centrum van de stad. Kinderen vanaf 5 jaar zijn welkom om te knutselen, cupcakes te komen versieren, muziek te maken (met djembés, vergeet uw oordoppen niet), te genieten van een film of om zich te laten schminken. 

Straatfeest in Deurne

Het is onmogelijk om alle straatfeesten op te nemen als tip, maar voor dit gratis feest maken we graag een uitzondering. De Herentalsebaan in Deurne wordt zaterdagnamiddag afgesloten om het einde van de werken te vieren. Van 13 uur tot 18 uur kunt u terecht voor parades, poëzie, graffiti en nog veel meer. De verdwaalde robot Roborix hoopt bijvoorbeeld gezelschap te krijgen van enkele kinderen. Prettig weekend!

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen