Treinramp nipt vermeden in Izegem

In Izegem is op het nippertje een treinramp vermeden aan een spooroverweg. Daar is een goederentrein net niet gebotst met een vrachtwagen. Die stond vast op de overweg en kon nog net wegrijden voor een trein voorbijkwam.

De vrachtwagenchauffeur kon een scherpe bocht net voorbij de overweg in het centrum van Izegem niet nemen. De oplegger stond deels op de overweg toen de chauffeur uitstapte, vermoedelijk om te controleren of hij de bocht kon nemen zonder iets te raken. Op dat moment ging het belsignaal en kwamen de slagbomen naar beneden.

In een filmpje, gemaakt door een omstaander, is te zien hoe de man vliegensvlug in de vrachtwagen springt en het voertuig nog net kan verplaatsen vooraleer een goederentrein voorbijraast.

Noodnummer

"Dit had veel erger kunnen aflopen", vertelt Thomas Baeken, woordvoerder Infrabel. "De wegcode zegt dat een bestuurder een kruispunt niet mag oprijden als hij het niet onmiddellijk kan vrijmaken. Die regel geldt ook voor overwegen. Op basis van de beelden vermoed ik dat de chauffeur de bocht verkeerd heeft ingeschat. Als zoiets gebeurt, is het cruciaal dat een bestuurder meteen de politie via het noodnummer alarmeert. Dan kunnen we het treinverkeer stilleggen. Dat is hier niet gebeurd."

Meest gelezen