1938 AP

Wat moet er gebeuren met het "Hitlerbalkon" in Wenen? Oostenrijk lanceert oproep

Oostenrijk doet een oproep voor een nieuwe invulling voor het balkon van de Hofburg, waar Adolf Hitler in 1938 het volk toespraak na de “Anschluss” van Oostenrijk door nazi-Duitsland. Een beladen plek.

Precies 81 jaar geleden, op 15 maart 1938, sprak Adolf Hitler - Oostenrijker van geboorte - een menigte mensen toe vanop het balkon van de Hofburg op de Heldenplatz in Wenen. Twee dagen daarvoor was de “Anschluss” een feit: de annexatie van Oostenrijk door nazi-Duitsland, die kon rekenen op vrij algemene steun van de Oostenrijkse bevolking. Duitse soldaten ontmoetten geen tegenstand. Hitler werd toegejuicht door de massa op de Heldenplatz.

Bekijk de toespraak uit 1938 hier:

Het Huis van de Oostenrijkse Geschiedenis noemt het balkon “een van de meest besproken plekken van het land, maar ook een groot taboe". De dienst zoekt nu ideeën voor de toekomst van het “Hitlerbalkon”. Iedereen kan foto’s of tekeningen of tekst insturen. In de herfst komt er dan een tentoonstelling. 

Bij de eerste inzendingen zijn er al enkele opvallende ideeën. Glazen platen met de namen van nazi-slachtoffers aanbrengen op het balkon. Of bomen, klimop of wijnranken planten. Een architectenbureau bedacht wolken. Iemand anders spant er een waslijn overheen. Een ander idee is om er een grote spiegel op te zetten, volgens de indiener “moet de aandacht niet naar één persoon gaan, maar naar de bereidheid van de massa om onmenselijke ideeën te aanvaarden.”

De discussie in Oostenrijk doet denken aan die in andere landen over hoe moet worden omgesprongen met erfgoed dat vasthangt aan donkere bladzijden van de geschiedenis. Bijvoorbeeld de standbeelden van Leopold II in ons land.

Om te herinneren aan de “Anschluss” is sinds vorig jaar ook een onzichtbaar kunstwerk aanwezig op de Heldenplatz in Wenen. Twee keer per dag klinkt er het geluidslandschap “The Voices” van de Schotse kunstenares Susan Philipsz, met vier tonen, voortgebracht met glazen. Daarmee wil ze de stemmen in herinnering brengen die tot zwijgen werden gebracht door de Duitse annexatie.

Bekijk het kunstproject hier:

Meest gelezen