Videospeler inladen...

Verdachte kondigde aanslagen op moskeeën aan via sociale media

De politie van Nieuw-Zeeland heeft drie verdachten opgepakt in verband met de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch. Een van de verdachten is een 28-jarige Australiër die in een manifest had aangekondigd dat hij een aanslag zou plegen op moslims.

De verdachten van de zware aanslagen op twee moskeeën in Christchurch lijken zich zeer goed te hebben voorbereid. Ze waren zwaarbewapend en er zijn ook explosieven onschadelijk gemaakt op voertuigen in de buurt waar de aanslagen zijn gepleegd.

Hoe de daders met elkaar in verbinding stonden, is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de aanslagen waarvan ze verdacht worden, ingegeven zijn door rabiate moslimhaat. Dat blijkt uit een 117 pagina's tellend manifest waarnaar een van de verdachten voor de aanslagen hyperlinks postte op sociale media.

Aanvankelijk waren er vier verdachten opgepakt, maar een van hen werd snel vrijgelaten nadat gebleken was dat hij niets met de aanslagen te maken had.

Manifest

De bewuste verdachte is een 28-jarige Australiër met duidelijke extreemrechtse ideeën. Het manifest waar hij naar linkte, bulkt namelijk van de islamofobie en vreemdelingenhaat.

In het manifest schreef hij dat hij van gewone komaf is en dat hij de afgelopen twee jaar islamofoob is geworden, onder meer door een verblijf in Frankrijk. Hij schrijft ook dat hij recent van Australië naar Nieuw-Zeeland is gereisd om er een aanslag voor te bereiden.

Opvallend: de man schrijft uitdrukkelijk dat hij niet gelinkt is aan een groep. Hoe de andere verdachten met hem in verband kunnen worden gebracht, is dus nog niet duidelijk.

Livestream

Eerder deze week zette de Australiër foto's van zijn wapens op Twitter en gisteren kondigde de man op 8chan, een anoniem online forum, aan dat hij daadwerkelijk een aanslag zou plegen "op de indringers".

In dat bericht zette de verdachte alvast een link naar zijn Facebook-profiel waarop hij de aanslag zou livestreamen. Op dat profiel bracht hij vandaag met een bodycam 17 minuten lang in beeld hoe hij een moskee binnenliep en er in het wilde weg begon te schieten op de moslims die er aanwezig waren voor het vrijdaggebed. De dader gebruikte daarbij meerdere wapens.

Facebook heeft de gruwelijke video intussen verwijderd. De sociaalnetwerksite heeft ook zijn Facebook- en Instagram-account offline gehaald. Ook zijn Twitter-profiel is geschorst.

In Nieuw-Zeeland stellen internetproviders nu alles in het werk om te voorkomen dat het manifest en de beelden van de aanslag nog online komen. Daarnaast kiezen media over de hele wereld ervoor om het manifest niet te verspreiden, om anderen niet op verkeerde gedachten te brengen.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen