Videospeler inladen...

Dodental na aanslagen in Christchurch loopt op tot 50, politie gaat uit van één verdachte

Het aantal dodelijke slachtoffers van de aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is opgelopen tot 50. Dat hebben de politie én de premier van Nieuw-Zeeland bekendgemaakt.  

Na de dubbele aanslag van vrijdag was er tot nu toe sprake van 49 dodelijke slachtoffers. Maar tijdens het weghalen van de lichamen uit één van de moskeeën is nog een bijkomend slachtoffer aangetroffen .

Naast de 50 dodelijke slachtoffers zijn er ook 50 mensen gewond geraakt bij terroristische aanvallen. 34 gewonden liggen nog altijd in het ziekenhuis in Christchurch. 12 van hen vechten nog voor hun leven. Ook een 4-jarige meisje, dat overgebracht werd naar een ziekenhuis in Auckland, zo'n 1.000 kilometer ten noorden van Christchurch, verkeert nog in kritieke toestand. 

Eén verdachte

De politie gaat uit van één verdachte: de 28-jarige Australiër Brenton Harrison werd in staat van beschuldiging gesteld in verband met de aanslagen, bevestigt een woordvoerder van de politie. 

De man met extreemrechtse sympathieën wordt al zeker in voorhechtenis gehouden tot 5 april, wanneer hij de volgende keer voor de rechter moet verschijnen. Gisteren kwam hij al een eerste keer voor de rechter. 

Anderen?

De politie zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat twee anderen die vrijdag, na de aanslag werden opgepakt, iets met de aanslagen op de twee moskeeën te maken hadden. 

Daarnaast is er nog een derde persoon gearresteerd in het kader van het onderzoek, maar er is echter nog geen bewijs dat die iets met de dubbele aanslag te maken heeft, verduidelijkte premier Jacinda Ardern tijdens een persconferentie.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen