Videospeler inladen...

Duizenden Catalanen betogen tegen proces tegen 12 Catalaanse politici

In de Spaanse hoofdstad Madrid hebben duizenden Catalanen betoogd tegen het proces tegen twaalf Catalaanse politici. Die staan terecht voor hun rol tijdens het referendum over onafhankelijkheid van de Spaanse regio, op 1 oktober 2017. Volgens de Spaanse regering was dit referendum in strijd met de Spaanse grondwet en het Spaanse gerecht heeft de leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging aangepakt, als ze ten minste niet naar het buitenland zijn gevlucht.  

Volgens de Spaanse politie waren er 18.000 betogers op een traject van zo'n 1,5 kilometer, tussen het treinstation Atocha en de Plaza de Cibeles, in het centrum van Madrid. De organisatoren  hebben het over 120.000 betogers. Veel betogers droegen Catalaanse vlaggen en scandeerden slogans als "Zelfbestuur is geen misdaad".

De 12 Catalaanse politici die voor het Spaanse Hooggerechtshof terechtstaan, moeten zich verantwoorden voor rebellie, verduistering van overheidsgeld en ongehoorzaamheid. Volgens de aanklacht was de organisatie van het referendum in strijd met de Spaanse grondwet, die de verschillende Spaanse regio's verbiedt zich eenzijdig af te scheiden.

Hoofdbeschuldigde is de voormalige viceminister-president van Catalonië, Oriol Junqueras. Hij riskeert 25 jaar cel. De afgezette minister-president Carles Puigdemont staat niet terecht: hij is naar België gevlucht en verblijft nog altijd in ons land.

De Catalaanse crisis speelt ook een rol in de campagne voor de Spaanse parlementsverkiezingen  van 28 april. De minderheidsregering van de socialist Pedro Sánchez heeft die uitgeschreven nadat was gebleken dat hij niet langer kon rekenen op de Catalaanse nationalisten om zijn begroting door het Spaanse parlement te krijgen. Volgens de peilingen zou de partij van Sánchez erop vooruitgaan, maar niet genoeg om een meerderheid te halen in het nieuwe parlement. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen