De twee sterren uit "Four weddings and a funeral": Hugh Grant en Andie Macdowell
2004 Getty Images

Iconische film "Four weddings and a funeral" krijgt kwarteeuw (!) later een vervolg voor het goede doel

"Four weddings and a funeral", kent u die Britse romantische komedie die in 1994 een gigantisch succes werd nog? De originele cast - met onder meer sterren Hugh Grant, Andie Macdowell en Rowan Atkinson - heeft onder de titel "One Red Nose Day and a Wedding" een vervolg ingeblikt. Die komt er in het kader van Red Nose Day 2019, de belangrijkste solidariteitsactie van Comic Relief, een Britse sociale instelling.

Comic Relief organiseert al sinds midden 80 jaren allerlei benefieten in het Verenigd Koninkrijk, om geld in te zamelen voor het goede doel. Red Nose Day, waar de solidariteitsshow "Friday's Comic Relief telethon" aan is gekoppeld, is de grote motor hierachter.  Voor dat programma op BBC One worden vaak speciale afleveringen gemaakt van populaire series en films. Dit jaar was een opvallende rol weggelegd voor de cast van "Four weddings and a funeral". De Britse film uit 1994 vertelt het verhaal van een vriendengroep die (letterlijk) vier huwelijken en één begrafenis meemaakt. 

Voor het goede doel heeft scenarist Richard Curtis een nieuw verhaal bedacht rond de personages uit zijn film "Four weddings and a funeral" onder de noemer "One Red Nose Day and a wedding", een expliciete verwijzing naar de solidariteitsactie. Hiervoor stond hoofdrolspeler Hugh Grant opnieuw samen op de set met Andie MacDowell, Rowan Atkinson, Dame Kristin Scott Thomas, James Fleet en John Hannah. Curtis maakte twee jaar geleden - met succes - ook al een korte sequel op "Love actually" voor Red Nose Day 2017. 

Onderstaande trailer licht al een tipje van de sluier. En ook scenarist Curtis heeft het een en ander verklapt over het verhaal. "De film is 25 jaar geleden uitgekomen, en het was nooit mijn bedoeling om een vervolg te schrijven. Maar de personages hebben intussen kinderen, en belanden via hen opnieuw in de fase van de trouwfeesten. Dus ja, er zit een huwelijk in, en een receptie achteraf, met alle personages."

(lees voort onder de video)

In de film wordt er opnieuw getrouwd, en de vraag rijst dan door wie. Op het einde van "Four weddings and a funeral" wordt duidelijk dat Charles (personage van Hugh Grant, nvdr) en Carrie (personage van Andie MacDowell, nvdr) een kind krijgen. Misschien wordt dat volwassen kind nu vertolkt door actrice Lily James, en stapt zij in het huwelijksbootje. James werd eind vorig jaar in een trouwjurk gespot op een filmset samen met Hugh Grant.

"Four weddings and a funeral" heeft een enorme impact gehad op de Britse filmindustrie. De populaire romantische komedies waren tot begin jaren 90 vooral van Amerikaanse makelij, terwijl deze film het genre ook in het Verenigd Koninkrijk op de kaart zette. De film won de BAFTA voor "beste film" en de Franse César voor beste niet-Franstalige film. Tot op vandaag blijft "Four weddings and a funeral" een populaire weekendfilm op televisie.

In 1999 scoort scenarioschrijver Richard Curtis een gelijkaardige filmhit, met de romantische komedie "Notting Hill". Ook daarin speelt acteur Hugh Grant - aan de zijde van Julia Roberts - de hoofdrol. Want "Four weddings and a funeral" betekent zonder meer de doorbraak voor Hugh Grant. De rol van vlotte vrijgezel Charles, in combinatie met zijn relatie met actrice Elizabeth Hurley, katapulteert Grant recht richting sterrendom, terwijl zijn carrière tot dan wat voortkabbelde.

De Britse acteur heeft zich intussen tot een van de koningen van de "romcom" gekroond. Want na "Four weddings and a funeral" en "Notting Hill" speelde Grant nog hoofdrollen in "Sense and sensibility", "Love actually" en de "Bridget Jones"-films. De rol van "typische, charmante Engelsman" zal degene zijn die Grants carrière verder domineert.

Bekijk hier nog eens de trailer van "Four weddings and a funeral":

Meest gelezen