AFP or licensors

Terrorist Christchurch al eerste keer voor de rechter verschenen, premier wil wapenwet strenger maken

De terrorist die in Nieuw-Zeeland 49 mensen heeft doodgeschoten bij twee moskeeën is vanochtend al een eerste keer voor de rechter verschenen. Volgens de Nieuw-Zeelandse premier Ardern had de 28-jarige Australiër gisteren "absoluut de bedoeling om voort te gaan met zijn aanval".

Daags na de dubbele aanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch worden er steeds meer details bekend over de gruwelijke feiten. De terrorist die het duidelijk gemunt had op moslims tijdens het vrijdaggebed, was van plan om nog meer slachtoffers te maken. Dat heeft premier Jacinda Ardern gezegd tijdens een persconferentie.

Brenton Harrison Tarrant, de 28-jarige Australische verdachte reed gisteren, tijdens het vrijdaggebed, eerst naar de Al Noor-moskee in het centrum van Christchurch en schoot daar met semi-automatische wapens 41 aanwezigen dood. De man was gekleed in een gevechtsuitrusting en droeg verschillende vuurwapens bij zich.

Vervolgens stapte hij in een auto en reed daarmee naar een moskee in de buitenwijk Linwood, zo’n 5 kilometer verderop. Daar schoot Tarrant nog eens 7 mensen dood. Een 8e slachtoffer is later overleden in het ziekenhuis. Volgens ooggetuigen heeft iemand in de moskee een wapen afgepakt van de terrorist. Mogelijk is hij daarop naar buiten gegaan.

Overmeesterd

Uiteindelijk, 36 minuten nadat de politie een eerste oproep had binnengekregen, werd de verdachte door twee politieagenten overmeesterd, buiten de moskee.

Op ooggetuigebeelden is te zien hoe de agenten de verdachte bij zijn auto onder schot houden en boeien terwijl hij op de grond ligt. In de auto, die aangereden werd door de politie, zijn nog twee wapens gevonden.

(lees verder onder de tweet)

Hoofdverdachte

Brenton Harrison Tarrant is vandaag al voor de rechter verschenen en in beschuldiging gesteld. De verdachte toonde geen emoties toen de rechter voorlas waarvan hij beschuldigd wordt. Op 5 april moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen.

(lees verder onder de foto)

2019 Getty Images

Naast Tarrant werden gisteren nog drie anderen opgepakt in verband met de aanslagen. Van twee van hen wordt nog de betrokkenheid onderzocht. De derde persoon had er mogelijk niets mee te maken. Het gaat om een man die in de buurt was en camouflagekleding droeg. Hij ontkent dat hij iets met de aanslagen te maken heeft.

“Het ziet ernaar uit dat we voornamelijk met één hoofdverdachte te maken hebben,” zei premier Ardern vanochtend, “maar om de veiligheid van Nieuw-Zeeland te verzekeren willen zeker zijn dat we niets over het hoofd zien”, voegde ze eraan toe.

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Gewonden

Ardern heeft vandaag op een persconferentie ook bevestigd dat in totaal 49 mensen zijn omgekomen bij de dubbele aanslag, onder wie ook kinderen. Een dag na het bloedbad liggen er nog altijd 39 mensen gewond in het ziekenhuis. 11 van hen liggen op intensieve verzorging, zei de Nieuw-Zeelandse premier.

Intussen worden de moskeeën in heel Nieuw-Zeeland door de politie beveiligd, totdat er geen dreiging meer is. De politie is nu druk bezig met het bergen en het onderzoeken van de lichamen van de dodelijke slachtoffers. Dat gebeurt zo snel mogelijk, benadrukte premier Ardern, zodat ze volgens de regels van de islam zo snel mogelijk begraven kunnen worden.

De premier zei ook dat ze gaat bekijken of de Nieuw-Zeelandse wapenwetgeving kan worden aangepast. Voor de vijf wapens die de terrorist bij zich droeg, had hij namelijk een wapenvergunning. Maar de semi-automatische wapens waren achteraf aangepast, zodat hij er snel mee kon schieten. 

Dat laatste doet denken aan de massale schietpartij in Las Vegas van anderhalf jaar geleden. Daarbij gebruikte de schutter een zogenoemde bump stock. Dat is een hulpstuk dat de terugslag van een wapen tegen de schouder gebruikt om het automatisch opnieuw te laten vuren.

Videospeler inladen...

Meest gelezen