Videospeler inladen...

Nóg een betoging in Parijs: tienduizenden stappen vreedzaam op voor klimaat

In Parijs zijn niet alleen de gele hesjes op straat gekomen. Er was ook een andere betoging, een mars voor het klimaat, die méér volk lokte dan de actie van de gele hesjes. De politie telde ruim 36.000 manifestanten, onder wie ook gele hesjes. Volgens de organisatoren waren het er meer dan 100.000. Ook in 220 andere Franse steden waren er klimaatmarsen, die heel wat volk op de been brachten.  

In Parijs en meer dan 200 andere Franse steden stonden vandaag klimaatbetogingen op de agenda. In de hoofdstad stapten de manifestanten op van de Eiffeltoren naar de Place de la République. Ze waren met behoorlijk veel: ruim 30.000 mensen volgens de politie, meer dan 100.000 volgens de organisatoren. Een onafhankelijke bureau hield het op 45.000 betogers.

AFP or licensors

Over heel Frankrijk waren volgens de organisatoren zo'n 350.000 mensen op de been. In Lyon waren ze met 18.000 volgens de overheid, met 30.000 volgens de organisatoren. Ook in onder meer Montpellier, Rennes, Tours en Marseille waren er verschillende duizenden betogers. 

Fin du monde, fin du mois, même combat

In tegenstelling tot de gewelddadige acties van sommige gele hesjes elders in Parijs, verliep de klimaatmars vreedzaam. Maar ook aan deze betoging namen gele hesjes deel. De manifestanten stapten niet alleen op voor groene thema's, maar ook om aandacht te vragen voor enkele sociale verzuchtingen van de gele hesjes. "Fin du monde, fin du mois, même combat" (einde van de wereld, einde van de maand, dezelfde strijd), luidde een veelzeggende slogan. In totaal riepen bijna 140 organisaties op om deel te nemen aan de zogenoemde "Marche du Siècle" (mars van de eeuw).

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen