Open VLD wil btw op energiebesparende verbouwingen verlagen naar 6 procent

Open VLD wil de btw op energiebesparende verbouwingswerken verlagen naar 6 procent. Dat heeft Bart Tommelein aangekondigd in “De ochtend” op Radio 1. De liberalen stellen vandaag een klimaatplan voor tijdens een partijdag.

“We zitten met een pak huizen en gebouwen die helemaal niet meer voldoen aan de energie- en klimaatnormen”, stelt de burgemeester van Oostende en voormalig Vlaams minister van Energie vast.

Om mensen te motiveren om te investeren in bijvoorbeeld extra isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp- of een zonneboiler stelt Tommelein nu voor om de btw voor alle energie-efficiënte investeringen te verlagen van 21 naar 6 procent. “Dat is heel cruciaal en dat zal heel veel oplossen”, zegt Tommelein.

(lees verder onder de tweet)

Groter plan

De btw-verlaging voor zulke investeringen is één van de krachtlijnen van het klimaatplan dat Open VLD vandaag ontvouwt tijdens de “Gewoon doen dag”, waarop de liberalen hun campagne voor de verkiezingen van 26 mei lanceren. 

Terwijl hij de afgelopen jaren zelf minister van Energie is geweest en zijn partij op federaal en Vlaams niveau mee aan de touwtjes trekt, vindt Tommelein dat de klimaatproblematiek de voorbije jaren en decennia niet ernstig genoeg is genomen. “Ik vind dat er meer en betere maatregelen moeten komen”, zei hij vanochtend op de radio.

Geërgerd

Tommelein vindt dat er de afgelopen jaren te weinig actie is ondernomen. “Ik heb mij eraan geërgerd dat er heel duidelijke stellingnames zijn genomen, onder andere in het energiepact”, maar volgens Tommelein werd er daarna telkens op de rem getrapt. “We hebben met andere woorden beslissingen genomen die we dan niet consequent genoeg uitvoeren. Als we dat wel zouden doen, zou ons dat al een stuk vooruit helpen.”

Wat moet er volgens Tommelein dan gebeuren? De hogergenoemde btw-verlaging is voor Open VLD alvast belangrijk. Daarnaast moet er volgens Tommelein zwaar ingezet worden op innovaties, zoals het opwekken van getijde-energie op zee. “We zijn daar de ideale proeftuin voor. Als we niet investeren, zullen we zwaar achteruitgaan en zal de energiefactuur nóg zwaarder worden.”

Mobiliteit

Maar de grootste winst voor het klimaat is volgens Tommelein te halen binnen mobiliteit en transport. “We moeten naar deelvervoer en we moeten het openbaar vervoer aanmoedigen”, zegt Tommelein.

De salarisauto verbannen, zoals Groen deze week voorstelde, daar wil Open VLD zich niet aan wagen, “omdat iedereen weet dat dit stuk van het loon is”. “Wij hebben andere voorstellen en zeggen dat de bedrijfswagens binnen een aantal jaren volledig milieuvriendelijk moeten zijn.” Van zodra het mogelijk is, wil Tommelein af van de bedrijfsauto’s die rijden op fossiele brandstoffen.

Beluister het volledige gesprek met Bart Tommelein in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen