Sophie Kip

Beperkte wateroverlast door felle regen, maar nergens echt overstromingsgevaar

Door de felle regen van de voorbije dagen zijn verschillende rivieren hier en daar buiten hun oevers getreden. Dat is vooral zo in het oosten van Vlaanderen en in Luik. De Vlaamse Milieumaatschappij verwacht geen echt grote problemen, want op heel wat plaatsen is het waterpeil momenteel stabiel of is het aan het dalen. 

In het oosten van Vlaanderen is er beperkte wateroverlast in het Nete- en Demerbekken. In Luik is het waterpeil van de Maas opvallend hoog. "Er zijn nergens kritieke situaties", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij aan VRT NWS. "Dat betekent dat er geen huizen bedreigd zijn." Het overtollige water wordt opgevangen in zogenoemde wachtbekkens, langs de verschillende waterlopen. 

"Het waterpeil is op dit moment op heel wat plaatsen aan het dalen, of het blijft stabiel", aldus Smet. "Het ziet er dus niet naar uit dat het erger zal worden."

Voor het grondwater, waarvan het peil al sinds vorig jaar uitzonderlijk laag staat, is al dat water wel goed nieuws. "Dit is zeker een heel goede zaak voor het grondwater, dat door de regen zal zijn gestegen", bevestigt Smet. Vooral regenwater dat niet snel via de waterlopen wordt afgevoerd kan insijpelen. Meer informatie over het grondwaterpeil zal de Vlaamse Milieumaatschappij pas begin volgende maand kunnen geven. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen