2019 Heritage Auctions

Verzamelaar telt 165.000 euro neer voor deze gitaar van Bob Dylan

Een verzamelaar heeft bijna 165.000 euro betaald voor een gitaar die Bob Dylan in de jaren zestig gebruikte voor de opname van zijn bekende dubbelalbum “Blonde on blonde”. Het gaat om een 12-snarige Fender Electric XII, het soort gitaar dat ook te horen is op “Stairway to heaven” van Led Zeppelin.

Veilinghuis Heritage Auctions kondigde deze week aan dat het een fraaie gitaar van Bob Dylan zou verkopen. De veiling vond plaats in Dallas, in de Amerikaanse staat Texas. Meerdere verzamelaars boden er tegen elkaar op om de nieuwe eigenaar te worden van de 12-snarige Fender Electric XII uit 1965. Uiteindelijk werd de prijs opgedreven tot 187.000 dollar.  Wie zoveel geld voor de gitaar overhad, werd niet bekendgemaakt.

Bob Dylan gebruikte de 12-snarige gitaar tijdens de opnames van het dubbelalbum “Blonde on blonde”, dat in 1966 uitkwam. Het was het derde elektrische album dat Dylan uitbracht nadat hij eerder akoestische folkplaten had gemaakt. De elektrische 12-string maakte perfect de brug tussen Dylans oude folksound en zijn nieuwe elektrische geluid.

Bob Dylan is niet de enige bekende gitarist die een Electric XII gebruikt heeft. De 12-snarige gitaar van Fender werd ook gebruikt door Pete Townshend van The Who, Tim Buckley en Jimmy Page van Led Zeppelin. Die laatste gebruikte de Electric XII voor de opnames van “Stairway to heaven” en “When the levee breaks”. Live gebruikte Page echter zijn bekende dubbele Gibson SG-gitaar voor het typische geluid van een gitaar met 12 snaren.

De Fender Electric XII werd in 1965 ontworpen door Leo Fender himself. De body van de gitaar lijkt op die van een Jaguar of een Jazzmaster en heeft een headstock in de vorm van een hockeystick.  De gitaar werd oorspronkelijk slechts 5 jaar lang verkocht, tot 1970, maar Fender heeft de Electric XII recent weer in productie genomen. Een nieuwe Electric XII kost nu zo’n 1.000 euro.

Meest gelezen