Brusselse SP.A wil één stad, één politiezone en één openbaar onderwijsnet

One.brussels gaat niet alleen voor één stad - in de plaats van de 19 Brusselse gemeenten-, één politiezone en één OCMW, maar zet ook op andere domeinen in op een sterker Gewest. Zo wil het één Brussels stedelijk publiek onderwijsnet, dat ook tweetalig onderwijs kan inrichten, en één loket waar ouders terecht kunnen voor kinderopvang of een onthaalouder. Dat bleek op het kick off-congres van stadsproject "one.brussels - SP.A", waar de Brusselse en Vlaamse lijsttrekkers Pascal Smet en Hannelore Goeman het programma en de lijsten hebben voorgesteld.

"One.brussels staat voor meer dan de noodzaak om naar één stad te gaan. Het gaat over een stad die er is voor haar inwoners, die er is voor iederéén. Met efficiënt bestuur en meer diensten in de wijken", zei Pascal Smet. "Het gaat ook over één mobiliteitspolitiek, waarmee we meer plaats geven aan fietsers, voetgangers en schone lucht en een eengemaakte visie op stadsontwikkeling in de plaats van 19 dorpsvisies. We kunnen hiermee 940 miljoen euro besparen, geld dat vandaag in politici en instellingen kruipt."

Sommigen praten, wij doen

Brussels minister Pascal Smet (SP.A)

In zijn speech ging de Brusselse minister van Mobiliteit ook in op het bilan van de afgelopen jaren: dubbel zoveel fietsers, een record aantal reizigers bij de MIVB (417 miljoen), een recordinvestering in het openbaar vervoer (5,2 miljard euro), de aankoop van 289 elektrische en hybride bussen, bijkomende autovrije pleinen, de lage-emissiezone (LEZ), het aanleggen van stadsboulevards, enz... "Sommigen praten, wij doen," zei Smet.

One.brussels organiseerde de afgelopen weken workshops en consultaties met meer dan 300 Brusselaars en experten. Daar zijn meer dan 700 voorstellen uit gekomen die in een programma gegoten zijn. "Dat programma staat vanaf morgen op onze site en nu is het aan onze kandidaten om dat uit te dragen. We hebben een ploeg van 29 geëngageerde Brusselaars die onze stad weerspiegelen en de liefde voor Brussel uitstralen. Het is één van de meest diverse lijsten, zowel qua achtergronden als qua leeftijden, met meer vrouwen dan mannen en met meer dan de helft nieuwe mensen, " zei Hannelore Goeman.

Enkele namen

De lijst voor het Brussels Gewest wordt getrokken door Pascal Smet, gevolgd door Els Rochette (onafhankelijk). Op drie staat ondervoorzitter van het Brussels Parlement Fouad Ahidar, gevolgd door Hilde Sabbe (onafhankelijk), journaliste, activiste en tot voor kort lid van Be.one van Dyab Abou Jahjah. 

Hannelore Goeman loste reeds enkele namen op haar lijst voor het Vlaams Parlement. Naast Alan De Bruyne (2), Zeynep Balci (3), Fahim De Leener (1e opvolger) en Robert Delathouwer (6e opvolger) kondigt ze vandaag de rest van de kandidaten aan. 

Meest gelezen