Imam Benhaddou: "Tijd dat moskee openbare plaats was waar iedereen kon binnenwandelen is voorbij"

De Gentse imam Khalid Benhaddou pleit ervoor om moskeeën in ons land beter te beveiligen tegen mogelijke aanslagen. Hij vindt ook dat de moslimgemeenschap zelf beter zal moeten controleren wie allemaal een moskee binnenkomt. Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag". 

Na de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland laait de discussie op of moskeeën ook in ons land extra beveiligd moeten worden. Het OCAD, dat de terreurdreiging in ons land analyseert, vindt dat voorlopig niet nodig. Maar de moslimgemeenschap zelf denkt daar anders over. Het Executief van de Moslims van België vindt wel dat Belgische staat maatregelen moet nemen. Ook Khalid Benhaddou, imam van de grootste Gentse moskee, vindt dat extra beveiliging nodig is. 

De moskee is een openbare plaats waar zero, nul veiligheidsmaatregelen worden getroffen. 

"Ik besef meer dan ooit dat ik heel kwetsbaar ben in een moskee", zegt Khalid Benhaddou in "De zevende dag". "Ik was met stomheid geslagen en geshockeerd, toen ik het nieuws uit Nieuw-Zeeland vernam. Ik moest twee uur later ook zelf de vrijdagdienst gaan geven in de moskee. Daar ontvang ik elke vrijdag toch zo'n 1.200 mensen."

"De moskee is een openbare plaats waar zero, nul veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Wij weten ook niet wie daar allemaal binnenwandelt en met welke bedoelingen. Ik realiseerde mij dat de moskeeën vandaag meer dan ooit op hun hoede moeten zijn. De tijd dat een moskee een openbare plaats is waar iedereen elk moment van de dag kan binnenwandelen, is voor een stuk voorbij."

Lokale besturen

Hoewel het OCAD heeft aangegeven dat er geen extra beveiliging nodig is, neemt dat niet weg dat lokale besturen autonoom kunnen beslissen om toch maatregelen te nemen. Benhaddou pleit ervoor om dit zeker bij grote evenementen, zoals het vrijdaggebed, de ramadan, het offerfeest en het suikerfeest, in overweging te nemen. "Daar komen massa's mensen naartoe. Dan zouden toch wel een aantal maatregelen genomen moeten worden."

Daarnaast vindt hij dat ook de moslimgemeenschap zelf een aantal dingen kan doen. "We moeten ervoor zorgen dat we een overzicht hebben van wie een moskee binnenkomt en wat daar nu precies gebeurt. Er is een opmars van extreem rechts. Dat blijkt uit rapporten van Europol en de staatsveiligheid en ik voel dat zelf ook."

Bekijk hier "het dovemansgesprek" met imam Khalid Benhaddou, Filip De Winter (Vlaams Belang) en Sammy Mahdi (CD&V) over de opmars van extreem rechts in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen