Zeven Belgen opgepakt bij gewelddadige betoging gele hesjes in Parijs

Er zijn zeven Belgen opgepakt in Parijs die gisteren hebben deelgenomen aan de erg gewelddadige betoging van de gele hesjes. In totaal zijn meer dan 230 betogers opgepakt. De gele hesjes trokken een spoor van vernieling door de Franse hoofdstad. De zeven Belgen zouden gearresteerd zijn voor plundering of geweld tegen de politie.

Buitenlandse Zaken bevestigt de arrestatie van de Belgen, maar meer informatie over hen is er voorlopig niet. Volgens Franse media zijn ze opgepakt omdat ze hadden geplunderd, of omdat ze geweld gebruikten tegen de politie, maar dat is niet bevestigd. Op videobeelden is wel te zien hoe een man met een Belgische vlag over de schouders te keer gaat tegen een politievoertuig in Parijs.

Videospeler inladen...

De demonstranten van de gele hesjes kwamen gisteren al voor de achttiende zaterdag op rij op straat in Frankrijk.  Ze protesteren tegen het fiscale en sociale beleid van president Emmanuel Macron. 

Het geweld is terug

Maar de betoging ontaardde al snel in grof geweld. Actievoerders van de gelehesjesbeweging gooiden met stenen en andere projectielen naar de oproerpolitie, die traangas en het waterkanon inzette. Er werd ook een bankfiliaal in brand gestoken en winkels werden geplunderd. In totaal zijn 237 manifestanten opgepakt. 

Macron: "alle betogers medeplichtig"

Door de relletjes keerde de Franse president Macron gisteren vervroegd terug van zijn ski-uitstapje naar de Pyreneën. Hij reageert scherp op het geweld: "Wat er is gebeurd op de Champs-Elysées kan je niet langer een betoging noemen. Het zijn mensen die de Franse Republiek willen vernietigen, met het risico op doden. Iedereen die daar aanwezig was, is medeplichtig. "

Macron kondigde aan dat de Franse regering harde maatregelen wil nemen om te voorkomen dat het geweld verder escaleert.  

Bekijk hier een reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen