Videospeler inladen...

West-Vlaamse duif Armando verkocht voor maar liefst 1.252.000 euro

De Belgische prijsduif Armando is verkocht voor een immens bedrag van 1.252.000 euro. De prijs werd zondagochtend opgedreven tijdens een onwaarschijnlijke biedingsoorlog. Het prijsbeestje werd per opbod verkocht door vader en zoon Joël en Dieter Verschoot, gereputeerde duivenmelkers uit Ingelmunster in West-Vlaanderen. Maar die zijn nu niet van plan om te gaan rentenieren.

De duivenmelkers Joël en Dieter Verschoot worden 1.252.000 euro rijker door de verkoop van de ultieme prijsduif uit hun til: de 5-jarige Armando. Na een eerste bod werd er vanochtend van uitgegaan dat de verkoop van de duif iets meer dan een half miljoen euro zou opbrengen.

Het opbod bleef vanochtend echter doorlopen, tot een Chinese koper uiteindelijke het allerhoogste bod uitbracht: maar liefst 1.252.000 euro. Een gigantisch bedrag, maar geen wereldrecord, want eind vorig jaar werd in China nog 2.788.000 euro neergeteld voor de duif James's Legend.

Vlaamse duiven zijn gegeerd in het buitenland. Twee jaar geleden bracht de veiling van Golden Prince, van topkweker Gino Clique uit Wevelgem al 360.000 euro op.  Nadine, een duif van Willy Daniëls uit Kessel, werd dat jaar voor een nog hoger bedrag verkocht aan een Chinees: 400.000 euro.

Videospeler inladen...

Niet meer vliegen

 Nu het prijsbeest verkocht is, zal Armando niet meer ingezet worden om zelf wedstrijden te vliegen. Het dier zal in een grote volière leven om met atletische duivinnen andere snelle duifjes te kweken. Die jongen zullen dan duur verkocht worden. Armando zal deze week naar China worden overgevlogen. 

Toen om 12 uur de veiling definitief werd afgeklopt, reageerde verkoper Joël Verschoot erg geëmotioneerd. De man was helemaal van zijn melk door het hoge eindbedrag dat het spreekwoordelijke goudhaantje uiteindelijk heeft opgeleverd.

Ongelooflijk

"Ja, je zou van minder", zegt Verschoot aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Je zag de prijs spectaculair stijgen."  Verschoot kan niet vatten dat de duif waarmee hij de afgelopen jaren mee gespeeld heeft, nu zo'n waarde heeft gekregen. "Dit is ongelooflijk", zegt Verschoot.

Nu verschoot en zoon samen 1.252.000 euro rijker zijn, zijn ze echter niet van plan om zich terug te trekken uit de duivensport en te rentenieren. Omdat ze zo gebeten zijn door de sport zullen ze actief blijven binnen de duivenmelkerij.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen