AFP

Facebook verwijdert 1,5 miljoen video’s na aanslagen in Nieuw-Zeeland, premier roept Facebook op het matje

Facebook heeft in de eerste 24 uren na de dubbele aanslag in Christchurch maar liefst 1,5 miljoen video’s verwijderd. De dader van de aanslag had de aanslag live gestreamd via het sociale netwerk. Die beelden werden achteraf offline gehaald, maar daarna werd massaal geprobeerd om opnames ervan weer te uploaden. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zegt dat ze het filterprobleem persoonlijk zal aankaarten bij Facebook.

De islamofobe terrorist Brenton Harrison Tarrant bracht 17 minuten lang live in beeld hoe hij een aanslag pleegde op een moskee in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. Daarvoor gebruikte hij een camera op zijn hoofd en de livestream-functie van Facebook.

De oorspronkelijk opname van de stream werd daarna snel van Facebook gehaald, maar de verschillende online videoplatformen hadden daarna de grootste moeite om de opnames tegen te houden die vele gebruikers probeerden te uploaden.

Facebook laat weten dat het in de eerste 24 uren na de aanslag 1,5 miljoen video's van de aanslag heeft verwijderd. 1,2 miljoen bestanden werden geblokkeerd nog voor ze gepubliceerd konden worden.

(lees verder onder de tweet)

Kritiek

De videoplatformen worden nu wereldwijd op de vingers getikt omdat er toch nog beelden van de aanslag online verschijnen. Vooral premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland is er niet over te spreken. “We hebben alles gedaan wat we konden om beeldmateriaal te verwijderen of te laten verwijderen dat na deze terreuraanslag circuleerde op sociale media.”

Ze betreurt het dat haar oproep enkel een groot effect heeft gehad in Nieuw-Zeeland, maar dat niet voorkomen werd dat het materiaal buiten de grenzen van Nieuw-Zeeland verspreid werd.

Wereldwijd probleem

Twee dagen na de dubbele aanslag waarbij 50 doden vielen, wijst Ardern de videoplatformen op hun verantwoordelijkheid, omdat ze wereldwijd een enorm groot bereik hebben. “Dit is een probleem dat veel verder gaat dan Nieuw-Zeeland. Het speelt ook in andere delen van de wereld.”

“Maar dit betekent niet dat we geen rol kunnen spelen om dit probleem op te lossen”, voegt Ardner eraan toe. “Ik zal dit probleem persoonlijk aankaarten bij Facebook”, kondigt de 38-jarige premier van Nieuw-Zeeland aan.

Meest gelezen