Familie van schutter Nieuw-Zeeland: "Gebroken, dat is het enige woord"

De familie van de verdachte van de moordpartij in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland is "gebroken" door wat hij heeft gedaan. "Eerst kon ik het niet geloven, maar toen zag ik zijn foto. Dit is onherstelbaar", zegt zijn oom in een interview op de Australische televisie. "Gebroken, dat is het enige woord", zegt zijn grootmoeder over hoe de familie zich nu voelt. 

De Australische nieuwszender 9News sprak met de grootmoeder en een oom van Brenton Harrison Tarrant, de verdachte van de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Marie Fitzgerald, de 81-jarige oma van de schutter, is erg geschokt door wat er gebeurd is. Ze kan er met haar verstand niet bij, zegt ze aan de interviewster.

Volgens zijn grootmoeder was haar kleinzoon als tiener meer geïnteresseerd in computergames en internet dan in meisjes. "Hij zat het grootste deel van de tijd te gamen. Ik geloof niet dat hij met meisjes omging", zegt ze.  

Hij was erg aangeslagen door de dood van zijn vader in 2010, zegt ze ook. Kort daarop begon hij te reizen. Hij vertrok naar Europa in de periode van de eerste terreuraanslagen door moslimextremisten. Zijn oma meent dat hij sindsdien erg is veranderd. "Pas sinds hij overzee reisde denk ik dat die jongen compleet veranderd is", zegt ze.

Tarrant woonde de voorbije jaren in Nieuw-Zeeland. Onderzoekers gaan ervan uit dat hij de laatste twee jaar bezig was om zijn aanslagen voor te bereiden. Vorig jaar kwam hij nog op familiebezoek in Australië voor de verjaardag van zijn zus, maar zijn familie merkte toen niets bijzonders op. "Hij was gewoon zichzelf, weet je", zegt zijn grootmoeder. "We kletsten en aten samen om de verjaardag te vieren, en nu is iedereen kapot." 

Zijn oom Terry Fitzgerald zegt dat hij het nieuws eerst niet kon geloven. "Maar toen zag ik zijn foto. Het is onherstelbaar". "Het spijt ons zo erg voor de families van de doden en gewonden. Ik kan niets anders denken. Gebroken is het enige woord. Al wat je zou willen doen, is je verstoppen."

De moeder en zus van Tarrant verblijven onder politiebewaking op een schuilplaats. De familie helpt de politie bij het onderzoek.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen