Stroom wordt even gratis voor grote bedrijven dankzij ... de wind 

Door de felle wind van afgelopen week zijn de stroomprijzen vandaag negatief geworden. Dat betekent dat veel grote verbruikers, zoals bijvoorbeeld de chemische industrie, worden betaald om elektriciteit af te nemen. Niet alleen de windmolens draaien op volle toeren, maar eerder deze week werd ook kerncentrale Doel 1 opnieuw opgestart. Zes van de zeven centrales leveren nu weer stroom. Daardoor is er een overaanbod op de markt en is elektriciteit voor heel wat grote bedrijven tijdelijk gratis.  

Terwijl in het najaar van 2018 slechts één kerncentrale in ons land stroom leverde en de stroomprijzen daardoor piekten - tot 500 euro per megawattuur in november - heeft de wind vandaag dat tij even doen keren. De windmolens draaien door de wind en rukwinden van de voorbije week namelijk op volle kracht. Bovendien werd deze week ook kerncentrale Doel 1 opnieuw opgestart. Daardoor leveren zes van de zeven centrales nu weer stroom. 

Er is dus veel aanbod, en tegelijk weinig vraag, wat leidt tot een onevenwicht op de elektriciteitsmarkt. Stroom wordt nu verhandeld aan 13 euro per megawattuur, met zelfs enkele uren van negatieve stroomprijzen tot - 5 euro per megawattuur. Grote afnemers zoals chemische bedrijven worden dan letterlijk betaald om stroom te verbruiken.

Meest gelezen