Videospeler inladen...

Waarom verovert Saint Patrick niet alleen Ierland, maar ook een groot deel van de wereld?

Vandaag viert Ierland zijn patroonheilige Sint-Patrick. Hoewel het de Ierse nationale feestdag is, wordt het feestje niet alleen in Ierland gebouwd. Tal van wereldsteden kleuren groen en er rijden parades rond ter gelegenheid van Saint Patrick’s Day. Waarom doen zoveel wereldsteden mee?

Traditioneel komen erg mooie beelden van Saint Patrick’s Day uit Chicago. Daar wordt al sinds 1962 de Chicago River groen gekleurd. Een traditie die exclusief wordt uitgevoerd door twee Ierse families en waar veel steden met begerige blik naar lonken. Waarom dat zo is, lees je in onderstaande Instagram-post.

Patrick, die het bisdom Armagh oprichtte - nog steeds de zetel van de primaat -, overleed volgens de overlevering op 17 maart van het jaar 461 en werd begraven in Downpatrick in Noord-Ierland. Bij onze collega's van Canvas kan je hier het boeiende levensverhaal van Patrick beleven.

Hij wordt algemeen beschouwd als de patroon van Ierland, maar vreemd genoeg is hij nooit gecanoniseerd door de paus, dit wil zeggen: officieel heilig verklaard. Overigens is Sint-Patrick ook een heilige in de orthodoxe kerk en in de anglicaans-episcopaalse kerk in de Verenigde Staten.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

The Great Famine

Dat er in zoveel landen festiviteiten zijn ter ere van Sint-Patrick heeft alles te maken met de ruime verspreiding van Ierse migranten, vooral in Noord-Amerika. En dat er zo’n grote Ierse diaspora bestaat buiten het Ierse moederland is dan weer een gevolg van The Great Famine, de grote hongersnood die Ierland van 1845 tot 1850 trof.

Meer dan één miljoen Ieren stierven en miljoenen anderen vluchtten al dan niet gedwongen naar het buitenland, vooral naar Amerika, Australië en Groot-Brittannië.

Die Ierse migranten hielden sterk vast aan hun katholieke tradities en zodoende werd Saint Patrick’s Day gewoon meegenomen naar de andere kant van de wereld. De brouwerij Guinness en de talloze Irish pubs ondersteunen deze feestdag maar wat graag en daarom zien we nu groen bier in de straten van Tokyo en Buenos Aires.

Meest gelezen