Videospeler inladen...

Aanslagen Christchurch: principe-akkoord over strengere wapenwetten in Nieuw-Zeeland, huiszoekingen in Australië

In Nieuw-Zeeland heeft de regering aangekondigd de wapenwetten te verstrengen na de aanslag tegen twee moskeeën vrijdag in Christchurch. Daarbij kwamen 50 mensen om. "We hebben een principebeslissing genomen, binnen de tien dagen na deze gruwelijke terreurdaad zullen we maatregelen aangekondigd hebben die onze samenleving veiliger maken," zegt premier Jacinda Ardern. Intussen zijn in Australië huiszoekingen uitgevoerd in het kader van het onderzoek.  

Vrijdag vielen bij schietpartijen op twee moskeeën in Christchurch 50 doden. De hoofdverdachte van de aanslagen is een 28-jarige man uit Australië die al een tijd in Nieuw-Zeeland woonde. Hij hield er racistische en extremistische ideeën op na. Volgens de speurders wijst alles erop dat hij alleen handelde.

De schutter gebruikte semi-automatische wapens en munitie die hij via internet kocht bij een Nieuw-Zeelandse wapenwinkel. En dat gebeurde op een legale manier. De eigenaar van de winkel zei maandag op een persconferentie dat hij niets opvallends aan de man opgemerkt heeft. "Hij was een nieuwe klant,  met een nieuwe wapenvergunning. Wij zijn onthutst en walgen van wat er vrijdag gebeurd is." De winkelier heeft alle bestelgegevens aan de politie overhandigd.

Om een wapen te kunnen kopen, moet je een vergunning aanvragen. De schutter had zijn wapenvergunning aangevraagd en gekregen in november 2017 en kocht nadien de wapens aan. Veel mensen vragen zich nu af waarom je ook zware, semi-automatische wapens kunt kopen. Een terechte vraag, zegt premier Jacinda Ardern.

Videospeler inladen...

De Nieuw-Zeelandse regering heeft nu een principe-akkoord bereikt om de wapenwetten te verstrengen. De details over die hervorming worden ten laatste over tien dagen bekendgemaakt.

Huiszoekingen in Australië

Intussen zijn in Australië twee huiszoekingen uitgevoerd in twee woningen in de steden Sandy Beach en Lawrence, in de staat New South Wales. Dat is in de buurt van Grafton, waar de Australische hoofdverdachte is opgegroeid. Het belangrijkste doel van de huiszoekingen: formeel elementen verzamelen die de Nieuw-Zeelandse politie kan helpen in haar onderzoek.

Volgens Australische media woont in een van de doorzochte huizen de zus van de hoofdverdachte, maar de speurders willen die informatie niet bevestigen. De politie zegt "te kunnen verzekeren" dat de huiszoekingen niet zijn gedaan vanwege een mogelijke dreiging.

De voorbije tien jaar verbleef de hoofdverdachte in het buitenland. De laatste jaren woonde hij in Dunedin, Nieuw-Zeeland, driehonderd kilometer ten zuidwesten van Christchurch.

Schutter wil zichzelf verdedigen

De hoofdverdachte heeft intussen zijn advocaat ontslagen, hij wil zichzelf voor de rechter verdedigen. Volgens de advocaat zou de schutter het proces als platform willen gebruiken om zijn extreme opvattingen wereldkundig te maken.

Kort voor zijn aanslag publiceerde hij online een extreemrechts manifest van 74 pagina's. Ook stuurde hij ze per mail naar onder anderen premier Ardern. De Australiër riskeert een levenslange gevangenisstraf wegens meervoudige moord.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen