Australische senator na ei-incident: "Als iemand je slaat, sla je terug"

De controverse rond de Australische senator Fraser Anning houdt aan. Na zijn omstreden uitspraken over de aanslagen in Christchurch sloeg een tiener een ei stuk op zijn hoofd. Anning verkocht de tiener een klap, wat hem ook op kritiek kwam te staan. Volgens de senator had de jongen dat verdiend. "Als iemand je slaat, sla je terug. Zo doen Australiërs dat."  

Na de aanslagen op moskeeën vrijdag in Christchurch, Nieuw-Zeeland, postte de Australische senator Fraser Anning een tweet waarin hij suggereerde dat de aanslagen het gevolg waren van het migratiebeleid. Een tweet die hem niet in dank afgenomen werd, de senator kreeg heel wat kritiek.

De 17-jarige tiener William Connolly sloeg tijdens een televisie-interview een ei stuk op het hoofd van Anning. Die sloeg de jongen vervolgens hard in het gezicht. Opnieuw regende het felle reacties: mensen vonden dat Anning moest worden vervolgd. Ook premier Scott Morrison liet weten dat de senator moet worden bestraft.

En de controverse houdt niet op. "Ik heb hem een klap in zijn gezicht gegeven, iets wat zijn moeder al langer geleden had moeten doen", stelde Anning op een persconferentie. "Als iemand jou slaat, dan reageer je en verdedig je jezelf. Australiërs doen dat al jaren zo. Gelukkig deden ze dat ook in de loopgraven, anders spraken we nu allemaal Duits."

De politie voert intussen een onderzoek naar het hele incident, zowel naar het eigooien door Connolly, als naar de klappen van Anning.

Meer dan een miljoen Australiërs hebben intussen een petitie getekend om de nationalistische senator uit het parlement te verwijderen. Daarmee is het de meest gesteunde Australische petitie ooit.

Videospeler inladen...

Meest gelezen