Videospeler inladen...

Franse premier gaat betogingen gele hesjes aan banden leggen

De Franse premier Edouard Philippe gaat in sommige gevallen manifestaties van de gele hesjes verbieden op de Champs Elysées in Parijs, en op andere plaatsen. Hij heeft ook andere maatregelen aangekondigd om nutteloos geweld aan banden te leggen, en heeft het hoofd van de Parijse politie ontslagen. 

De Franse regering wil betogingen en manifestaties verbieden op zaterdagnamiddag, tijdens de zogenaamde actiedagen van de gele hesjes, zodra de politie informatie heeft over de mogelijke aanwezigheid van radicale deelnemers aan zo'n manifestatie. "We zullen dat doen telkens wanneer het nodig is, in de meest getroffen wijken en van zodra we weten dat er ultra's gaan meedoen die vernielingen willen aanbrengen", preciseerde Philippe. 

Het verbod geldt dus voor de wijken van Parijs die de voorbije weken al hard getroffen zijn door het betogingsgeweld, maar ook in Bordeaux en Toulouse zou er zo een verbod komen.

Wat in Parijs is gebeurd, is onaanvaardbaar. De president had om een antwoord gevraagd

Philippe nam de beslissing na de kritiek dat de politie te laks was opgetreden zaterdag op de Champs-Elysées. Toen zijn 91 handelszaken en winkels aangevallen, geplunderd en in brand gestoken. De politiechef in Parijs, Michel Delpuech, wordt ontslagen en vervangen door Didier Lallement, die in Bordeaux de nodige ervaring opdeed met de gele hesjes de jongste weken. 

Er komen ook hogere boetes voor wie toch zou betogen wanneer dat verboden is: 135 euro in plaats van 38 momenteel. "Wat zaterdag in Parijs is gebeurd, in onaanvaardbaar", zegt Philippe. "De president had om een antwoord gevraagd."  

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen