Videospeler inladen...

Geen derde stemming over Mays brexitakkoord

John Bercow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis, oordeelt dat eerste minister Theresa May haar brexitakkoord niet opnieuw mag voorleggen aan het parlement. Hij grijpt daarvoor terug naar een bepaling uit 1604.

Na haar overweldigende nederlaag in het Lagerhuis vorige week, toen haar brexitakkoord werd verworpen, wilde eerste minister Theresa May haar akkoord dinsdag of woensdag nog eens ter stemming aanbieden. Donderdag is er een Europese top, en daar had ze willen uitpakken met een goedgekeurd akkoord.

Sinds vorige week donderdag stelde ze alles in het werk om rebellerende Conservatieve Lagerhuisleden en die van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party over de streep te trekken. Haar inspanningen waren boter aan de galg. Want volgens voorzitter John Bercow is een nieuwe stemming niet wettelijk.  

AFP or licensors

John Bercow verwijst naar een bepaling uit 1604 die een tweede stemming verbiedt. Als het parlement al eens een ontwerp heeft verworpen, dan is het uitgesloten dat de regering dat ontwerp nog eens ter stemming aanbiedt.

De beslissing is een lelijke streep door Theresa Mays rekening. Donderdag moet ze dus met lege handen naar de Europese top, waar ze nu naar alle waarschijnlijkheid een lang uitstel van de brexit zal vragen. Tot wanneer dat uitstel zal lopen, is nog niet bekend, maar het ziet er wel naar uit dat de lidstaten van de Europese Unie het unaniem zullen goedkeuren. Al is dat geen vuurvaste zekerheid.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen