Provincie Vlaams-Brabant maakt geld vrij voor meer groen

De provincie Vlaams-Brabant gaat ruim 170.000 euro investeren in elf verschillende natuurprojecten in Affligem, Beersel, Herent, Holsbeek, Huldenberg, Opwijk, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Zaventem en Zemst. De projecten moeten de fauna en flora in onze provincie versterken, maar ze moeten ook goed zijn voor de mens.

De provincie Vlaams-Brabant wil graag een positief klimaatverhaal brengen en investeren in meer groen. "Naast al het klimaatnegativisme, willen we met de provincie ook een positieve boodschap brengen. We doen al heel wat rond klimaat maar uiteraard kan het altijd beter. We hopen de komende jaren nog meer te kunnen investeren in onze natuur. In deze filosofie maken we nu al extra geld vrij voor verschillende projecten die de fauna en flora in Vlaams-Brabant bevorderen", zegt gedeputeerde van milieu, Bart Nevens.

Elf projecten

In totaal gaat de provincie Vlaams-Brabant 170.054,40 euro geven aan elf gemeentelijke natuurprojecten in Affligem, Beersel, Herent, Holsbeek, Huldenberg, Opwijk, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Zaventem en Zemst. “Deze subsidies helpen om de biodiversiteit in onze regio doelgericht te versterken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor milieu. “Zowel de natuur als de mens moeten beter worden van deze projecten. Elk project kan maximaal 20.000 euro aan subsidies krijgen." 

Koudenbergbeekvallei Affligem 

Affligem krijgt het meeste geld. Daar wordt de Koudenbergbeekvallei uitgebreid en opgefrist. "Dat is het Abdijlandschap. Affligem is bekend voor zijn abdij. Wij gaan als provincie mee zorgen voor een aankoop van vier percelen bos- en weideland. We gaan daar ook een poel aanleggen en zwarte populieren planten. Ook gaan we de wilgen snoeien zodat het landschap aantrekkelijk wordt voor recreatie en natuurbeleving voor de omgeving en de gemeente Affligem maar ook voor toerisme", verduidelijkt Bart Nevens. 

Een overzicht van alle projecten: 

 • Grondverwerving in de Koudenbergbeekvallei (Abdijlandschap) in Affligem: 12.080 euro
 • Inrichting en sensibilisering Koudenbergbeekvallei (Abdijlandschap) in Affligem: 10.000 euro
 • Natuurvriendelijke inrichting en beheer van holle wegen in Beersel: 20.000 euro
 • Project ‘Zwaluwen in nesten in het Dijleland’ van Herent: 17.000 euro
 • Uitbreiding van het leefgebied voor de kamsalamander en andere amfibieën in het Holsbeeks Broek in Holsbeek: 20.000 euro
 • Vergroening van de tuin van de gemeentezaal De Linde in Huldenberg: 9.503,3 euro
 • Project ‘Het Kersendorp Mazenzele’ in Opwijk: 20.000 euro
 • Landschappelijke inkleding van de voetbalvelden van Vlezenbeek in Sint-Pieters-Leeuw: 12.029,37 euro
 • Aankoop van gronden voor de uitbreiding van de geboorteboomgaard in Ternat: 19.292 euro
 • Toegankelijke natuur in Het Zeen in Sterrebeek Zaventem: 20.000 euro
 • Aankoop terrein Achterbroeck in het boscomplex Afleiding Zenne in Zemst: 10.150 euro

 

 

Meest gelezen