Videospeler inladen...

Dit is wat we nu weten over de schietpartij in een tram in Utrecht

Bij een schietpartij in een tram in de Nederlandse stad Utrecht zijn drie doden en vijf gewonden gevallen. De politie heeft de hoofdverdachte opgepakt, een 37-jarige man van Turkse afkomst die urenlang voortvluchtig was. Politie en gerecht houden rekening met een terroristisch motief, maar sluiten ook andere motieven niet uit. Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht is teruggebracht naar 4. 

De schietpartij gebeurde rond 10.45 uur bij het 24 Oktoberplein in de wijk Kanaleneiland in het westen van Utrecht. Er werd geschoten in een tram op het plein. Er vielen drie doden en vijf gewonden, van wie drie zwaargewond. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht had het in een video op Twitter over negen gewonden, maar dat cijfers is bijgesteld naar vijf.  

De omgeving van het incident werd meteen afgezet. Meerdere trauma- en politiehelikopters werden ingezet. Een zogeheten calamiteitenhospitaal werd geopend, een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden.

(lees voort onder de kaart)

De politie riep op om de wegen vrij te houden zodat de politiediensten hun werk kunnen doen. De dader was urenlang voortvluchtig. Hij kon mogelijk ontkomen in een rode Renault Clio. Zo'n auto, die kort voor de schietpartij werd gestolen, is teruggevonden in de buurt van de plaats van het incident. 

Verdachte is man van Turkse afkomst

De verdachte is vanavond opgepakt. Het is een 37-jarige man van Turkse afkomst. De politie gaf vanmiddag zijn naam en foto vrij en vroeg naar de man uit te kijken. 

"Het is niet zeker of er één of meerdere daders zijn. Maar er is een grote actie bezig naar één verdachte. Het heeft nu alle prioriteit om die op te sporen", zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) eerder vandaag.

Politie en gerecht houden nog altijd rekening met een terroristisch motief, maar sluiten ook andere motieven niet uit, zeiden ze vanavond op een persconferentie. Een woordvoerder van de politie had eerder aan de Nederlandse omroep NOS gezegd dat het ook mogelijk is "dat het in de relationele sfeer is." 

Dreigingsniveau nog tot 22 uur op hoogste niveau

Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht was opgetrokken naar niveau 5, het hoogste niveau zolang de dader voortvluchtig was. Het was de eerste keer dat in Nederland dreigingsniveau 5 werd afgekondigd. Dat gold alleen voor de provincie Utrecht, in de rest van Nederland bleef dreigingsniveau 4 gehandhaafd. Niveau 4 geldt intussen opnieuw voor heel Nederland.

De gemeente Utrecht adviseerde de inwoners vandaag om binnen te blijven. Dat advies is intussen opgeheven, maar toch blijft het stil in de straten van Utrecht. Moskeeën werden uit voorzorg geëvacueerd, scholen gingen dicht. De Universiteit Utrecht heeft haar gebouwen gesloten. Op de luchthaven van Schiphol geldt verhoogde waakzaamheid.

Na de aanslag kwam de politie op meerdere plaatsen in Utrecht in actie. In de buurt van de plaats van de schietpartij waren er invallen in een paar panden in de buurt van de plaats van het incident. Bij zo'n inval is nog een verdachte opgepakt, maar in hoeverre hij betrokken is bij de schietpartij, is niet duidelijk.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal en lees voort onder de reportage:

Videospeler inladen...

Rutte: "Verontrustende situatie"

De Nederlandse premier Mark Rutte brak vanmorgen het coalitieoverleg af. Hij had het over een "verontrustende situatie" en overlegde met een crisisteam dat bijeen werd geroepen.

Rutte heeft intussen ook een korte verklaring afgelegd. Hij zei dat Nederland "is opgeschrikt door een aanslag in Utrecht". "Een daad van terreur is een aanval op onze beschaving, op onze tolerante samenleving", zei hij nog.

Meest gelezen