AP2007

Gitarist Dick Dale, de man achter een van de beroemdste gitaarriffs ter wereld, overleden op 81-jarige leeftijd

Dick Dale, de Amerikaanse gitarist die geldt als een van de grondleggers van de surfrock, is zaterdagnacht overleden op 81-jarige leeftijd. Dick Dales meest bekende nummer is "Misirlou", een Griekse traditional die hij bewerkte in 1962 en dat in 1994 opnieuw populair werd dankzij de soundtrack van regisseur Quentin Tarantino's cultfilm "Pulp fiction". Het nummer bevat een van de beroemdste gitaarriffs ter wereld en is hieronder te beluisteren.

Dick Dale, die in 1937 in Boston geboren werd als zoon van een Poolse moeder en Libanese vader, creëerde het typische surfgeluid door Midden-Oosterse toonladders te spelen over een stevig voortstuwende beat. Ook de galm of "reverb", net als het snelle, staccato tokkelen van de gitaar, waren typisch voor zijn geluid. 

Dick Dale, die als linkshandige zijn gitaar ondersteboven bespeelde, had zich ondergedompeld in de opkomende surfcultuur nadat hij en zijn familie in 1954 verhuisd waren naar Californië. Samen met zijn band, de Del-Tones, nam hij er baanbrekende surfalbums op als "Surfer's choice" uit 1962 en "King of the surf guitar" uit 1963. Zijn song "Let's go trippin" wordt vaak beschouwd als de eerste surfrocksong.

De surfmuziek raakte op de achtergrond eind jaren zestig, door de Britse vloedgolf van bands als The Beatles die de hitlijsten ging overspoelen. Maar dankzij cultfilm "Pulp Fiction", die opent op de tonen van "Misirlou", raakte de muziek van Dick Dale and his Del-Tones weer helemaal in beeld in de jaren 90. De muziek zou nog meermaals gecoverd worden, onder meer door popgroep The Black Eyed Peas.

Beluister "Misirlou" met een van de bekendste gitaarriffs ter wereld:

Meest gelezen