"Granaten die in Antwerpen opduiken, komen voornamelijk uit ex-Joegoslavië"

De granaten die vannacht en de afgelopen weken ontploft of gevonden zijn in Antwerpen, komen uit ex-Joegoslavië. Dat zegt het Vredesinstituut. De wapens worden wellicht ingezet in de strijd tussen drugsbendes in Antwerpen.

Afgelopen nacht ontplofte er alweer een granaat in Antwerpen. Een ander exemplaar kon door de ontmijningsdienst DOVO onschadelijk worden gemaakt. Het is niet helemaal duidelijk door wie of tegen wie de granaten worden gebruikt, maar ze zouden worden gebruikt in het drugsmilieu.

De granaten en andere wapens zijn voornamelijk afkomstig uit ex-Joegoslavië. Dat zegt Nils Duquet van het Vredesinstituut. "Dat soort granaten werd gebruikt tijdens de oorlog in Joegoslavië in de jaren 90 en daar zijn er nog veel van in voorraad."

De oorlog in ex-Joegoslavië vond plaats in de jaren 90. Het ging om een burgeroorlog tussen hoofdzakelijk Serviërs, Bosniërs en Kroaten. De communistische staat Joegoslavië viel uiteindelijk uiteen in Kroatië, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Montenegro en Noord-Macedonië.

Drugs- en wapenhandel gaan hand in hand

Heel wat wapens hebben dus die burgeroorlog overleefd en nu duiken ze op in Antwerpen. "We zien dat dan een paar wapens worden meegesmokkeld met een veel grotere partij drugs uit die gebieden", verduidelijkt Duquet van het Vredesinstituut. "Ze worden dan gebruikt in een soort opbod van geweld tussen die drugsbendes. Die drugs en die wapenhandel gaan dus hand in hand."

Bekijk hieronder een overzicht van explosies, autobranden en andere incidenten in Antwerpen van de laatste weken:

Meest gelezen