Videospeler inladen...

Hangt een door de nazi's gestolen Rubens in België? Kunstdetective Arthur Brand beweert van wel

De Nederlandse privéspeurder Arthur Brand zoekt kunst die door de nazi’s is gestolen. Hij is een werk van Peter Paul Rubens op het spoor dat zich volgens hem in België bevindt. Brand roept de bezitter op om zich te melden, want het schilderij wordt opgeëist door de kleindochter van de oorspronkelijke eigenaars: Joodse kunsthandelaars.

Arthur Brand zoekt naar gestolen kunst, in opdracht van eigenaars. Op die manier heeft hij al schilderijen van Salvador Dalí of Tamara de Lempicka teruggevonden in het criminele milieu. Ook bronzen paarden van Adolf Hitler, waarvan iedereen aannam dat ze vernietigd waren, heeft hij ontdekt in een Duitse loods. “Ik kreeg ze aangeboden door een Nederlandse Belg in Antwerpen,” vertelt Brand in "Van Gils & gasten". Over het paardenavontuur heeft hij een boek geschreven. Bekijk hier de aflevering van "De Kunstdetective" over Hitlers paarden, die op Canvas werd getoond tijdens de kerstvakantie. 

Brand doet via “Van Gils & gasten” ook een oproep in verband met een andere kunstroof.  “Romulus verschijnt aan Julius Proculus” van Peter Paul Rubens was eigendom van de Joodse kunsthandelaars Jakob en Rosa Oppenheimer in Duitsland. Zij hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd en hun collectie is door de nazi's verkocht op “Jodenveilingen” met geconfisqueerde kunst.

"Hun kleindochter Anne zoekt de werken nu en ik help haar daarbij. Een schilderij heb ik al teruggevonden in het Louvre, waar zij vlakbij woont," zegt Brand.

De voorbije jaren hebben wereldwijd al verschillende musea kunstwerken teruggegeven aan de erfgenamen van de Oppenheimers. 

Ik denk dat iemand dit nu ziet en uit zijn stoel glijdt

In verband met de Rubens vond Arthur Brand "in een vaag Italiaans archiefje" een spoor dat via-via naar België leidde. De speurder kreeg te horen dat men het schilderij had verkocht "aan iemand in België".  Brand  lijkt zeker van zijn stuk: "Dat het in België is, begin ik aardig zeker te weten. Ik denk dat iemand dit nu ziet en onder uit de stoel glijdt."

Deal: fifty-fifty

"De mensen die dit indertijd hebben gekocht, wisten wellicht niet dat het roofkunst was," gaat Arthur Brand verder. "Dit moet opgelost worden en dit is op te lossen. Meestal wordt in zo'n geval een deal gesloten tussen de eisers (de erfgenamen van de Joodse familie, nvdr) en de eigenaars. Die veilen het dan, en dan krijgt elk de helft. In de jaren 80 is dit schilderij verkocht voor een miljoen, en nu is het 5, 6 miljoen waard. Iedereen maakt hier dus winst bij." 

Wie "Romulus verschijnt aan Julius Proculus” van Pieter Paul Rubens dus boven het dressoir heeft hangen, kan zich melden bij Arthur Brand. Dat kan via vangils@een.be.

Bekijk hieronder het gesprek met Arthur Brand in "Van Gils & Gasten":

Videospeler inladen...

Meest gelezen