Jonge wielrenner overleden na aanrijding tijdens wedstrijd in Doornik

Stef Loos (19), een van de drie jonge wielrenners die gisteren gewond raakten na een ongeval met een bestelwagen tijdens een wedstrijd, is overleden. De renners zouden in de verkeerde richting gestuurd zijn en op een niet-beveiligd kruispunt terechtgekomen zijn. Jef Robert, voorzitter van wielerploeg Acrog-Pauwelssauzen - Balen BC, reageert aangeslagen.

Het ongeluk deed zich voor tijdens de Mémorial Alfred Gadenne in Dottignies, een wedstrijd voor beloften en elites zonder contract. De drie wielrenners werden gegrepen door een bestelwagen. Loos werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, daar is hij vannacht overleden.

"Zijn verwondingen waren zo ernstig dat hij het niet meer kon halen. De strijd was ongelijk", reageert een aangeslagen Jef Robert, voorzitter van wielerploeg Acrog-Pauwelssauzen - Balen BC waar Loos deel van uitmaakte, bij Radio 2 Antwerpen.

"Er was een groep van 30, 40 renners die door een waaier uit elkaar geslagen was. De koers hing dus in drie stukken, Stef zat samen met twee anderen in de derde groep. Op een bepaald moment moesten de renners naar rechts afdraaien, maar er stond geen seingever. De groep van 30, 40 renners dacht dat ze gewoon rechtdoor moesten", vertelt Robert.

"Ze wisten dus niet meer dat ze niet op het parcours zaten. Op een bepaald moment komen ze op een gevaarlijk kruispunt. Ze denken dat ze nog in koers zijn en dus voorrang hebben en rijden gewoon door. Een bestelwagen die van rechts kwam, is dan op hen ingereden. Drie wielrenners raakten gewond, Stef was er heel erg aan toe."

De jonge wielrenner werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij vannacht overleden is. De twee andere wielrenners verkeren niet in levensgevaar.

"Levensgevaarlijke omstandigheden"

Het onderzoek van het parket zal moeten uitmaken hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren. "Er reed ook nog een jurywagen achter de renners aan die op een bepaald moment gestopt is, het is allemaal nog heel onduidelijk", zegt Robert. "De renners dachten dat ze nog in de wedstrijd zaten en dat ze overal voorrang hadden. En dan creëer je levensgevaarlijke omstandigheden. De bestuurder van de bestelwagen wist ook niet dat er een wedstrijd was, er was daar officieel ook geen wedstrijd. Zeer spijtig ongeval."

VRT NWS vernam uit goede bron dat er geen seingever aanwezig was op het kruispunt waar de renners het parcours verlieten. "Het was in eerste instantie niet gepland dat er een seingever op die plaats zou staan", verduidelijkt koersdirecteur Gerard Verbruggen. Naar verluidt zouden volgwagens onopzettelijk zelf het parcours een tijd hebben verlaten. Of de route duidelijk was aangegeven, valt dus in twijfel te trekken. 

Ik betreur het ongeval ten zeerste. Dit heb ik nog nooit meegemaakt
Gerard Verbruggen, koersdirecteur

De organisatie van de koers zoekt nog steeds naar waar het juist fout liep. "Ik betreur het ongeval ten zeerste", voegt Verbruggen toe, "dit heb ik nog nooit meegemaakt". De seingevers in Wallonië verplaatsen zich vaak per motorfiets. Op het moment dat het drietal passeerde, zou de seingever al zijn vertrokken of hij zou nooit ter plaatse zijn geweest.

Stef Loos fietste al een zevental jaar voor BC Balen. "Hij was een modelrenner die heel hard werkte voor de ploeg. Hij zette zich daar altijd voor in. We worden weer met de neus op de feiten gedrukt dat wielrennen een gevaarlijke sport is."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen