AFP or licensors

Herlees de liveblog: Verdachte van dodelijke schietpartij in Utrecht is opgepakt

De 37-jarige hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht is opgepakt. Dat is op het einde van een persconferentie door de politie en de burgemeester van Utrecht bekendgemaakt. Bij de schietpartij op een tram vanmorgen vielen drie doden en vijf gewonden. Het dreigingsniveau in Utrecht is opnieuw van 5 naar 4 gegaan. Herlees hier het relaas van de dag.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Een bewogen dag in Utrecht: bekijk hier een overzicht in beeld

Videospeler inladen...

Ook tweede opgepakte man verdacht van betrokkenheid

Ook de tweede man die eerder vandaag werd gearresteerd, wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen van vandaag. Dat meldt de Nederlandse politie.

"Niet vertrouwen op de social media"

Na de schietpartij in Utrecht gonst het van de geruchten over een mogelijke terroristische aanslag. Social media spelen daar een rol in, want in de wedstrijd om de snelste te zijn, worden daar vaak ongecontroleerde berichten verspreid. "Je moet eigenlijk niet vertrouwen op de sociale media", zegt Tarik Fraihi in "De afspraak". Fraihi heeft 10 jaar lang gewerkt voor het OCAD, het overheidsorgaaan dat dreigingen analyseert, en is nu politiek directeur bij Groen.

"Je moet vertrouwen op de reguliere media. Je moet vertrouwen op hun mensen op het terrein en op de diensten op het terrein. Het gaat om professionele hulpdiensten en professionele veiligheidsdiensten. De maatregelen die zij treffen en de oproepen die zij lanceren, zijn heel professioneel."  

Videospeler inladen...
Het zet het land op zijn kop, wat het motief ook geweest moge zijn
Sander Van Hoorn (NOS-correspondent in Brussel) in "De afspraak"

Ook Turkije onderzoekt motief schietpartij Utrecht

Ook de Turkse inlichtingendienst doet onderzoek naar de vraag of de dodelijke schietpartij in Utrecht is uitgevoerd uit persoonlijke of uit terroristische motieven. Dat heeft de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, gezegd. In Turkse mediaberichten werd gemeld dat familieleden van de gearresteerde man vermoeden dat persoonlijke motieven een rol speelden.

Verkiezingen woensdag gaan gewoon door

De verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen woensdag kunnen gewoon doorgaan, ondanks de aanslag in Utrecht. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd. Meerdere partijen hebben hun campagne stilgelegd naar aanleiding van de schietpartij. Daarover wilde Rutte niets zeggen. "Ik sta hier niet als VVD'er, over de campagne beslist de partij".

"Nog veel onduidelijkheid over motief"

De minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus benadrukt nog eens dat er nog veel onduidelijkheid is over het motief van de dader. Hij bevestigt wel dat de dader bekend is bij justitie.

Premier Rutte vult aan: "Het had alle kenmerken van een aanslag, of er een terroristisch motief achterzit, weten we nog niet."

Videospeler inladen...

Vlaggen morgen halfstok

Premier Rutte heeft nogmaals zijn afschuw uitgedrukt. "De aanslag heeft ons letterlijk in het hart van ons land geraakt. De verdachte is inmiddels aangehouden. Er zijn nog veel vragen en geruchten en het is nog onduidelijk wat de motieven zijn. Nu overheerst vooral een gevoel van afschuw en ongeloof. Heel Nederland leeft intens mee, daarom zullen de vlaggen morgen halfstok hangen op de overheidsgebouwen." De premier laat weten dat de verkiezingen wél zullen kunnen doorgaan.

De vlaggen zullen morgen halfstok hangen op de overheidsgebouwen
Mark Rutte - premier

Meest gelezen