Opnieuw Belgische Syriëstrijder ter dood veroordeeld in Irak

De rechter in Bagdad heeft de Antwerpse Syriëstrijder Bilal Al Marchohi veroordeeld tot de dood door ophanging. Dat wordt gemeld door de Britse krant Daily Mail en bevestigd door Buitenlandse Zaken in Brussel.

Bilal Al Marchohi vertrok in 2013 vanuit Antwerpen naar Syrië. Hij sloot zich eerst aan bij Jabhat al-Nusra, de plaatselijke afdeling van Al Qaeda. Later stapte hij over naar terreurgroep IS. Midden vorig jaar gaf hij zich over aan het Amerikaanse leger bij de herovering van de Syrische stad Raqqa. Daarna werd hij uitgeleverd aan buurland Irak, waar hij vanmorgen ter dood werd veroordeeld.

Eerder kreeg ook al Tarik Jadaoun uit Verviers de doodstraf in Irak. Hij werd intussen ondervraagd door Belgische speurders in een rogatoire commissie. Buitenlandse Zaken heeft bij de Iraakse regering herhaald dat België tegen de doodstraf op Belgische burgers is gekant.

Meest gelezen