Ploegmaat overleden wielrenner Stef Loos getuigt: "Ik begrijp niet hoe het ongeval kon gebeuren"

De jonge wielrenner Stef Loos (19) uit Dessel is vannacht overleden in het ziekenhuis in Doornik. Hij werd gisteren tijdens een wielerwedstrijd aangereden door een bestelwagen. Zijn ploegmaat Jonas Bresseleers zag het ongeval gebeuren. Zelf heeft Jonas enkel een paar schaafwonden. Hij reageert verslagen en begrijpt niet hoe het ongeval is kunnen gebeuren.

Mentaal is het zeer zwaar voor de wielrenner. Hij is niet enkel een ploegmaat maar ook een goede vriend verloren. “Ik voel me zelf een beetje schuldig. Als ik niet was overgestoken dan was het misschien allemaal niet zo erg geweest”, vertelt Jonas. Jonas reed op kop van het peloton toen een bestelwagen inreed op de wielrenners. Stef Loos reed als tweede. “Ik rij op kop en plots zie ik een bestelwagen in volle snelheid inrijden op ons. Ik word vanachter geraakt en meters verder geslingerd. Het volgende dat ik weet is dat ik op de grond lag en kon me amper nog bewegen van de pijn. Vooral aan mijn knieën had ik veel pijn. Het was precies of ik geen knieën meer had.”

Jonas zag zijn ploegmaat Stef in kritieke toestand op de grond liggen toen hij zelf naar de ambulance werd gebracht voor verdere verzorging. “Dat zag er echt niet goed uit. Stef is echt in het midden geraakt door dat busje. Hij heeft een zware klap gekregen. Ik zag meteen dat het er niet goed uitzag voor Stef, want de zorgverleners waren permanent met hem bezig. Ik dacht Shit, waar zijn we nu beland”, aldus Jonas.

"Organisatie treft schuld"

Jonas begrijpt niet hoe het ongeval is kunnen gebeuren. “Achteraf hoor ik dat wij blijkbaar niet meer op het parcours zaten omdat er een seingever ons verkeerd had gestuurd of er niet meer was. Seingevers kunnen fouten maken, maar dit is niet normaal”, vertelt Jonas. 

"De bestuurder van de bestelwagen kan ik niets kwalijk nemen, die was gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Ik denk dat we vooral de organisatie en seingever in kwestie iets mogen verwijten. Zij staan in voor de veiligheid, en dat gaat voor op alles. Je moet er als organisator voor zorgen dat je overal seingevers hebt staan, en dat die ook op hun plaats blijven staan."

Meest gelezen