Videospeler inladen...

Premier Rutte: "Veel vragen en geruchten, maar motieven achter aanslag nog onduidelijk"

Nu de dader van de schietpartij in Utrecht is aangehouden spreken de Nederlandse premier Mark Rutte en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus hun waardering uit voor het werk van hulpverleners, politie, justitie en defensie. Beiden erkennen dat er nog veel vragen zijn en dat er ook veel geruchten zijn. Grapperhaus roept op om zich aan de feiten te houden.

"Vandaag heeft er een aanslag plaatsgevonden in Utrecht, in het hart van ons land", aldus premier Rutte op een persconferentie vanavond. Hij herhaalde dat het nog niet duidelijk is of het hier gaat om een terroristische aanslag.

De dader van de schietpartij is in de vooravond aangehouden. Dat is aangekondigd door de politie op een gezamenlijke persconferentie met burgemeester Jan van Zanen en het Openbaar Ministerie. Over het motief van de dader is nog altijd geen duidelijkheid. Bij de schietpartij zijn 3 doden en 5 gewonden gevallen. 

"We hebben zojuist te horen gekregen van mijn collega dat de verdachte die we zochten inmiddels is aangehouden", bevestigde de woordvoerder van de politie aan het einde van de persconferentie. Over de motieven van de dader bestaat nog altijd geen duidelijkheid, bevestigde burgemeester Van Zanen. 

Er zijn nog veel vragen en er gaan veel geruchten rond, maar we moeten ons aan de feiten houden. Ik roep iedereen op om kalm te blijven

De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus

"Er zijn veel vragen en geruchten", aldus premier Rutte. "Het is nog onduidelijk wat de motieven achter de aanslag zijn." Rutte drukte zijn waardering uit voor het werk van de hulpverleners, politie, justitie en defensie.

"Het is een afschuwelijke dag voor de slachtoffers en hun naasten, maar ook voor Utrecht en ons allemaal", zei minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus. "Er zijn nog veel vragen en er gaan veel geruchten rond, maar we moeten ons aan de feiten houden. Ik roep iedereen op om kalm te blijven."

Grapperhaus bevestigt dat nu wordt uitgegaan van de piste van één enkele verdachte, maar de mogelijkheid dat er meer verdachten zijn, wil hij nog niet uitsluiten. Hij bevestigt dat de verdachte bekend is bij justitie, maar wil er in het belang van het onderzoek niet meer over kwijt.

Meest gelezen