Videospeler inladen...

Parket: "Proces aanslagen 22 maart zal hopelijk beginnen in 2020 en zal minstens 6 maanden duren"

Het proces van de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en op het metrostation Maalbeek in Brussel zal "hopelijk" beginnen in 2020 en zal minstens 6 maanden duren. Dat heeft het federaal parket gezegd. Ondertussen zullen de slachtoffers het enorme dossier kunnen inkijken.

Bij de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem en in Brussel zijn 32 dodelijke slachtoffers gevallen en zo'n 340 gewonden. De aanslag werd opgeëist door terreurgroep IS. Het proces van de aanslagen zal een van de grootste zijn in de Belgische geschiedenis.

Het federaal parket laat dus weten dat in 2020 het proces wellicht zal starten. Er zijn 600 burgerlijke partijen en 6.200 processen-verbaal (ter vergelijking: bij het proces van de aanslag op het Joods Museum waren er zo'n 2.000 pv's).

Zoektocht naar een zaal

Omdat er zo veel mensen betrokken zullen zijn bij het proces, is justitie nog op zoek naar een zaal, want de rechtszalen in ons land voldoen niet. Er zijn al verschillende opties, maar een exacte locatie ligt nog niet vast. Die moet voldoen aan strenge veiligheidseisen, er moeten zo'n 1.000 mensen binnen kunnen en er moet ook een aparte zaal zijn voor de jury en een perszaal.

In afwachting van het proces is beslist dat de slachtoffers het hele dossier kunnen inkijken, ook al is het onderzoek nog niet officieel afgerond. De belangrijkste stukken (1.200 pagina's) zijn vertaald in 9 talen, waaronder Zweeds en Pools. Vanaf begin april kunnen de slachtoffers in een speciaal daarvoor ingerichte zaal het gigantische dossier inkijken.

Het laat toe om het achter u te laten en opnieuw een leven op te bouwen

Philippe Vansteenkiste verloor zijn zus bij de aanslagen

Philippe Vansteenkiste is blij met het initiatief van justitie. Vansteenkiste verloor zijn zus bij de aanslagen en is de voorzitter van V-Europe, een organisatie die zo'n 200 slachtoffers van de aanslagen vertegenwoordigt.

"Het onderzoek is nog niet afgelopen en de slachtoffers en nabestaanden krijgen al inzage. Dit is een bijzonder goed initiatief. Iedereen gaat anders om met dit trauma, maar veel mensen hebben er nood aan om te weten wat er die dag is gebeurd, en ook uit respect voor het groot aantal slachtoffers is dit een zeer goede zet. Dit kan voor afsluiting zorgen bij slachtoffers. Het laat toe om het achter u te laten en opnieuw een leven op te bouwen."

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen