Johan de Boose enige Vlaming op shortlist Libris Literatuur Prijs

"Het vloekhout" van de Vlaamse schrijver Johan de Boose zit bij de laatste zes voor de Libris Literatuur Prijs. De andere vijf romans zijn van Nederlanders. Op 6 mei kennen we de winnaar.

De zes romans die kans maken op de Libris Literatuur Prijs zijn bekendgemaakt. De Libris is de belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige roman. Juryvoorzitter en Nederlands oud-minister van Cultuur Jet Bussemaker maakte de lijst van zes bekend:

De ommegang - Jan van Aken
Het vloekhout - Johan de Boose
De trooster - Esther Gerritsen
Drift - Bregje Hofstede
Grand Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer
De goede zoon - Rob van Essen

Bij de laatste zes is dus maar één roman van een auteur uit Vlaanderen. In de longlist van 18 zaten nog vier boeken van Vlamingen.

Over "Het vloekhout" zegt de jury: "Aan het woord is een stuk hout dat de auteur met groot vernuft tot leven brengt. Aanvankelijk deel van een oude olijfboom, legt deze spaander een duizelingwekkende tocht af door tweeduizend jaar geschiedenis." Lees hier het volledige verslag.

De jury van de Libris las alles samen 203 romans, verschenen in 2018. Bepaalde thema's kwamen vaker terug: (familie)relaties, in- en uitsluiting, klimaat. Er waren "drie aardbevingsromans", "weinig aandacht voor migratie" en opvallend veel "jonge, vrouwelijke auteurs met een zelfverzekerde, krachtige stem" volgens de jury.

Literatuur is een krachtig wapen tegen onverdraagzaamheid

Juryvoorzitter Bussemaker verwees bij de bekendmaking naar de aanslag in Utrecht en noemde de literatuur "een krachtig wapen tegen onverdraagzaamheid". 

De Libris Literatuur Prijs is 50.000 euro waard. De winnaar wordt bekendgemaakt op 6 mei. De zes genomineerden van de shortlist krijgen elk ook 2.500 euro. Vorig jaar won Murat Isik met “Wees onzichtbaar”, een boek dat ook de Inktaap van de jonge lezers kreeg.

Meest gelezen