Archieffoto van een trein op Schiphol
fotografie peter Hilz (C)

Nederlandse vakbonden willen pensioen vanaf 66 en leggen daarom 66 minuten lang werk neer

In Nederland leggen werknemers in verschillende sectoren het werk 66 minuten lang neer, in een eis om de pensioenleeftijd op 66 te houden. Ook de Nederlandse Spoorwegen doen mee: door de "pensioenstaking" reden er van 6 tot 7.06 uur vanochtend geen treinen. Veel treinen die daarna vertrokken, zaten bomvol.

In heel Nederland voeren de vakbonden actie voor het bevriezen van de pensioenleeftijd op 66 jaar. In negen grote steden zijn er manifestaties. Ook zijn er verspreid over de dag acties gepland.

De vakbonden manifesteren op de Dam in Amsterdam.

Bij de Nederlandse Spoorwegen liep de actie van 6 uur tot 7.06 uur, maar de impact was groot. De NS besloot de hele dienstregeling te verschuiven tot na de staking, waardoor de meeste treinen pas vanaf 7.30 uur uitreden. Ze zaten bomvol. Intussen rijden de meeste treinen normaal, maar er zijn nog vertragingen en sommige treinen zijn korter dan anders. 

Er was verwacht dat de ochtendspits op de weg door de actie bij het spoor drukker zou zijn dan normaal, maar dat bleek mee te vallen. Pendelaars kozen niet massaal voor de auto. Wel was er op de weg ook een actie van politieagenten, brandweerlieden, defensie- en ambulancepersoneel. Zij reden vanuit het hele land naar Den Haag met een snelheid van 66 kilometer per uur.

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag reden vanochtend ook geen trams, bussen en metro's. 

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn er acties, onder meer op de luchthaven van Schiphol. Daar legt het personeel vanaf 12.30 uur voor 66 minuten het werk neer, onder meer bij de check-in.

Meest gelezen