N-VA wijst naar Open VLD in asbestdossier: "Houden asbestbedrijven hand boven het hoofd"

N-VA beschuldigt Open VLD ervan bouwbedrijven als Eternit - dat tot 1997 asbest verwerkte en waar begin maart opnieuw asbest werd gevonden - een hand boven het hoofd te houden. Een wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel over asbest raakte vorige week niet gestemd. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, een van de Open VLD'ers die geviseerd wordt door Van Peel, staat open voor discussie over de huidige regeling.  

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel heeft al een hele tijd een wetsvoorstel klaar om de vergoeding van asbestslachtoffers te hervormen. Van Peel wil bijvoorbeeld de verjaringstermijn aanpassen. Nu kan een procedure tot 20 jaar na de feiten worden opgestart. Van Peel wil dat een termijn van vijf jaar begint te lopen nadat de diagnose is gesteld, omdat het bij asbestslachtoffers lang kan duren vooraleer symptomen zichtbaar zijn. Daarnaast moeten meer asbestziekten in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding. Het Asbestfonds, dat vergoedingen uitkeert, moet ook makkelijker toegankelijk zijn. 

Volgens N-VA was het de bedoeling om dat wetsvoorstel woensdag te stemmen in de Commissie Sociale Zaken in de Kamer, maar lukte dat niet omdat de regeringspartijen Open VLD, MR en CD&V de Commissie met opzet verlieten zodat er geen quorum meer was. Om wetsvoorstellen of -ontwerpen te kunnen stemmen, moet een meerderheid van de leden van die commissie aanwezig zijn.

Bekijk hier hoe het er vorige week in de Commissie Sociale Zaken aan toe ging:

Lobby

"Immoreel", zegt Van Peel. Haar wetsvoorstel zou de steun gekregen hebben van de oppositie, zei ze in "De Ochtend" op Radio 1, en daarom "zorgde men ervoor dat er geen quorum meer was". Ze noemt het een "ongezien politiek spel op kap van de slachtoffers".

Vooral Open VLD speelt een bedenkelijke rol, vindt N-VA. Van Peel noemde in "De Ochtend" onder meer de voorzitter van de Commissie Sociale Zaken Vincent Van Quickenborne en bevoegd minister Maggie De Block, maar ook oud-premier Guy Verhofstadt.

Zijn paarse regering zou zich volgens haar door het asbestbedrijf Eternit hebben laten beïnvloeden. Het systeem is nu dat slachtoffers moeten kiezen tussen een vergoeding uit het Asbestfonds, óf het recht om de betrokken bedrijven voor de rechtbank te dagen.

Lees verder onder de afbeelding. 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) reageert dat zij en haar partij "altijd gezocht hebben naar de best mogelijke manier om de slachtoffers van asbestose te helpen en te beschermen".

Het fonds wordt gespijsd door de industrie. Zij gaan toch geen fonds spijzen, én dan nog persoonlijk worden aangevallen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

Die versie van de feiten klopt niet helemaal, zegt De Block. "Het fonds wordt gespijsd door de industrie. Zij gaan toch geen fonds spijzen, én dan nog persoonlijk worden aangevallen", zegt de minister. "We hebben net de juridische weg willen vermijden, omdat die zo lang duurt. Als het slachtoffer beslist om geen beroep te doen op het Asbestfonds en meteen gaat voor de juridische weg, kan dat nu ook." 

De Block staat open voor discussie, maar niet over de hele lijn

In "Terzake" vanavond liet De Block weten dat ze nog steeds bereid is om Van Peel te ontvangen. Ze wil praten over een eventuele aanpassing van de huidige regeling, bv. over een versoepeling van de termijnen om een klacht of een claim in te dienen, om verjaring te voorkomen. Maar een model zoals in Frankrijk, waar burgers van een fonds kunnen genieten en toch nog juridische stappen kunnen ondernemen, ziet ze niet niet zitten als dit de huidige regeling in België zou uithollen.

Want, redeneert De Block, als bedrijven toch nog via de rechtbank een proces kunnen krijgen, zullen ze het Asbestfonds niet meer spijzen en dan komt de huidige regeling voor de slachtoffers in gevaar. Overigens zei De Block dat je het Franse model, wat Van Peel zou willen, niet zomaar mag of kan overzetten naar België: "Je mag geen appelen met peren vergelijken."  Het huidige Belgische model, legt De Block uit, is er gekomen om slachtoffers een lange juridische weg te besparen als zij dat willen, en hen sneller te compenseren via het fonds. Zij benadrukt dat slachtoffers de keuze hebben tussen één van beide. 

Bekijk hier de reactie van Maggie De Block en de live tussenkomst met Van Peel in Terzake:

Videospeler inladen...

2.700 slachtoffers stapten al naar het fonds

Sinds zijn oprichting in 2007 tot 2017 heeft het Asbestfonds al 2.669 asbestslachtoffers erkend voor een totaal budget van meer dan 108 miljoen euro, staat te lezen in een persbericht. Over een aanpassing van de verjaringstermijn wil de minister eventueel wel spreken.

Bekijk hier de reportage in "Terzake": 

Videospeler inladen...

VBO aanwezig tijdens commissie

Niet enkel de voormalige coalitiepartners moeten het ontgelden bij Van Peel. Volgens het Kamerlid zou ook werkgeversorganisatie VBO niet vrijuit gaan: volgens Van Peel was een vertegenwoordiger van de organisatie woensdag aanwezig in de Commissie om er te lobbyen bij de parlementsleden, ook al is dat wettelijk verboden. 

Maar volgens het VBO is er echter niets onwettigs gebeurd en waren zowel vakbonden als werkgevers aanwezig tijdens de publieke zitting. De medewerker van het VBO zou overigens per ongeluk in de commissiezaal zijn beland. 

"Eerst de minister horen"

Tijdens de zitting vorige week zei Van Quickenborne dat er niet gestemd zou worden omdat de bevoegde minister eerst gehoord moet worden over een aantal amendementen op het wetsvoorstel. "Over die teksten is geen consultatie geweest met de minister en dat zal eerst moeten gebeuren."

CD&V is het daarmee eens. "Er waren nieuwe amendementen en die worden - zoals altijd - eerst besproken. Geen enkele partner kreeg hiervoor een uitnodiging", klinkt het bij een woordvoerder. Maar dat argument houdt volgens Van Peel geen steek, omdat er al hoorzittingen zijn geweest.

Nog deze week zou het voorstel opnieuw in de commissie worden besproken. Deze keer in aanwezigheid van de minister. 

Bekijk hier het volledige interview met N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen