Videospeler inladen...

"Definitief" afscheid van de Sea King: laatste twee toestellen vliegen vandaag van Koksijde naar Engeland

Eerlijk is eerlijk, we hadden het afscheid van de Sea King al eens aangekondigd, maar deze keer is het definitief: de laatste twee vliegwaardige Sea Kings verlaten vandaag Koksijde, ze vliegen naar het Verenigd Koninkrijk waar ze in historische luchtshows zullen dienst doen als "vliegende musea". De vijf helikopters voerden in totaal 3.309 reddingsoperaties uit. In maart 1987 slaagden drie Belgische Sea Kings erin om maar liefst dertig opvarenden van de gekapseisde ferry Herald of Free Enterprise te redden. 

Na meer dan 40 jaar dienst had Defensie in 2019 al afscheid genomen van de Sea King-helikopter, sindsdien werden ze niet meer ingezet als reddingshelikopters. Brecht Vandecasteele, die dertien jaar lang met de toestellen heeft gevlogen, heeft toen een privé-initiatief opgestart om de helikopters te redden en te vermijden dat ze op de schroothoop zouden belanden. 

Met succes, Vandecasteele kon het Britse bedrijf Historic Helicopters overtuigen om de laatste twee iconische helikopters te kopen. "We hebben de laatste weken met man en macht gewerkt om de toestellen vliegensklaar te maken voor hun vlucht naar Engeland. Daar zullen ze binnenkort opnieuw getoond worden aan het publiek tijdens historische luchtshows", vertelt Vandecasteele in "De ochtend" op Radio 1.

Beluister hier het volledige gesprek met Brecht Vandecasteele:

"Het is een emotionele dag, 45 jaar Sea King, dat doet wat met een mens", aldus de voormalige piloot van de reddingshelikopters. "Ik ben als jonge technicus begonnen met sleutelen aan de helikopters en in 2002 heb ik de kans gekregen om flight engineer te worden, uiteindelijk heb ik zelf 13 jaar met de toestellen gevlogen." 

Vandecasteele heeft ondertussen ook al met de opvolger van de Sea King gevlogen, de NH90: "Het is een zeer modern toestel en zeker een goede opvolger maar het zal zijn waarde nog moeten bewijzen. Met de oude Sea Kings hebben we uiteindelijk meer dan 3.300 interventies gedaan en ongeveer 1.750 mensen gered, dat zijn toch indrukwekkende cijfers, de NH90 zal zijn best moeten doen om dat te evenaren." 

Zeg nooit nooit maar in het Belgisch luchtruim zal de Sea King waarschijnlijk nooit meer te bewonderen zijn, op de grond kan je ze wel nog terugvinden. In totaal waren er 5 Sea King-helikopters, inclusief de twee exemplaren die nu verkocht zijn. Van de overige drie staat er eentje in het Luchtvaartmuseum in Brussel, de gemeente Koksijde kocht er ook één en de laatste staat in het Luchtvaartopleidingscentrum in Oostende.

45 jaar Sea King in unieke foto's: afscheid van een icoon

Koksijde 1977

In 1974 beslist ons land vijf Westland Sea King MK48's aan te kopen. Ze worden in 1976 geleverd in Koksijde.  

Sea King in feestkleuren nav 25 jaar Sea King

De Sea King is van oorsprong een Amerikaanse helikopter, maar werd later ook onder meer in het VK gebouwd. Hij heeft twee krachtige Rolls Royce-motoren van 1660 pk. Topsnelheid is 226 km/h, vliegbereik is 1112 km. Leeggewicht is 5.835 kg. De diameter van de rotor is 18,90 meter. De Sea King kan tot 26 passagiers vervoeren.

In maart 1987 slaagden drie Belgische Sea Kings erin om maar liefst dertig opvarenden van de gekapseisde ferry Herald of Free Enterprise te redden.

Foto Bart Rosselle

De Sea King is een SAR (Search And Rescue)-helikopter. Zijn taken zijn: drenkelingen ophalen, brandwondenpatiënten vervoeren, schepen in moeilijkheden bijstaan, vermisten opsporen en de kustlijn bewaken.

Foto Bart Rosselle

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal” over hoe Defensie in 2019 afscheid nam van de iconische helikopters: 

Videospeler inladen...

De Sea King wordt vervangen door nieuwe NH90 Kaaiman-helikopters. Die zijn niet alleen nog krachtiger, maar ook sneller dan de Sea King. De NH90 kan wel minder passagiers vervoeren dan de Sea King.   

NFH-90 Kaaiman
Foto Kurt bvba, Foto Kurt

De NH90 is een multirole-helikopter die onder meer ook op duikboten kan jagen.  Het nieuwe toestel wordt ook onder meer door Nederland en Duitsland gebruikt. 

Foto Bart Rosselle
Foto Bart Rosselle

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over het afscheid van de laatste twee Sea Kings:

Videospeler inladen...
Foto Bart Rosselle

Meest gelezen