Videospeler inladen...

40 jaar Sea King in unieke foto's: afscheid van een icoon

Na meer dan 40 jaar dienst neemt Defensie afscheid van de Sea King-helikopter. De vijf helikopters voerden in totaal 3.309 reddingsoperaties uit. In maart 1987 slaagden drie Belgische Sea Kings erin om maar liefst dertig opvarenden van de gekapseisde ferry Herald of Free Enterprise te redden. Wat er nu met de toestellen moet gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. De NFH-90 volgt de Sea King op. 

Koksijde 1977

In 1974 beslist ons land vijf Westland Sea King MK48's aan te kopen. Ze worden in 1976 geleverd in Koksijde.  

Seaking in feestkleuren nav 25 jaar Seaking

De Sea King is van oorsprong een Amerikaanse helikopter, maar werd later ook onder meer in het VK gebouwd. Hij heeft twee krachtige Rolls Royce-motoren van 1660 pk. Topsnelheid is 226 km/h, actieradius is 1112 km. Leeggewicht is 5.835 kg. De diameter van de rotor is 18,90 meter. De Sea King kan tot 26 passagiers vervoeren.

In maart 1987 slaagden drie Belgische Sea Kings erin om maar liefst dertig opvarenden van de gekapseisde ferry Herald of Free Enterprise te redden.

Foto Bart Rosselle

De Sea King is een SAR (Search And Rescue)-helikopter. Zijn taken zijn: drenkelingen ophalen, brandwondenpatiënten vervoeren, schepen in moeilijkheden bijstaan, vermisten opsporen en de kustlijn bewaken.

Foto Bart Rosselle

Bekijk hier de reportage uit Het Journaal van de voorlaatste Sea King-vlucht.  

Videospeler inladen...

De Sea King wordt vervangen door nieuwe NFH-90 Kaaiman-helikopters. Die zijn niet alleen nog krachtiger, maar ook sneller dan de Sea King. De NFH-90 kan wel minder passagiers vervoeren dan de Sea King.   

NFH-90 Kaaiman
Foto Kurt bvba, Foto Kurt

De NFH-90 is een multirole-helikopter die onder meer ook op duikboten kan jagen. NFH staat voor "NATO Frigate Helicopter". Het nieuwe toestel wordt ook onder meer door Nederland en Duitsland gebruikt. 

Foto Bart Rosselle
Foto Bart Rosselle

Het is nog niet volledig duidelijk wat er met de oude Sea King-toestellen zal gebeuren. Wellicht komt er één op de basis in Koksijde als herdenking, mogelijk worden er twee verkocht, voor de resterende onderdelen. Ten slotte zou er mogelijk één toestel naar een technische school gaan in West-Vlaanderen als studieobject.  

Foto Bart Rosselle

Bekijk hieronder de allerlaatste landing van de Sea King:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen