AFP or licensors

Hoofdverdachte en twee andere verdachten schietpartij Utrecht zitten wél nog vast

De hoofdverdachte van de schietpartij in een tram in Utrecht, Gökmen Tanis, en twee andere mannen blijven aangehouden. De burgemeester van Utrecht had vandaag gemeld dat twee verdachten intussen waren vrijgelaten. De politie spreekt dat nu met klem tegen. Voor de motieven van de verdachten is het nog altijd koffiedik kijken. 

Gökmen Tanis (37), de hoofdverdachte van de schietpartij gisteren in Utrecht, werd opgepakt nadat hij urenlang voortvluchtig was geweest. Dit is het signalement dat de politie vrijgaf. De foto is vermoedelijk genomen in de tram, kort voor de dader toesloeg.

De hoofdverdachte is geen onbekende voor het gerecht. Twee weken geleden stond hij nog voor de rechter in Utrecht in verband met een verkrachtingszaak. Hij heeft al een lang strafblad. Dat vermeldt geen jihadisme-gerelateerde zaken, maar wel onder meer ook diefstal en inbraken. In 2013 stond hij terecht voor poging tot doodslag: hij had met een vuurwapen geschoten op een flat.

"Misschien heeft hij op het einde van een teleurstellende carrière besloten om nu op deze manier zijn gram te halen op de samenleving, daar lijkt het nu op", meent de Nederlandse terreurexpert en hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht Beatrice de Graaf. Zij stond gisteren in nauw contact met de politie.

"Mix van motieven"

In "De wereld vandaag" zegt De Graaf dat ze vermoedt dat de dader handelde vanuit "een mix van motieven". "Een daarvan is zeker het jihadistische motief. Er zijn toch wel indicaties, bewijzen gevonden dat hij echt vanuit een jihadistisch motief heeft gehandeld, vanuit een vorm van wraak", zegt ze. Volgens De Graaf heeft de verdachte "sporen nagelaten of uitlatingen gedaan die duiden op een terroristisch motief".

De politie zegt rekening te houden met een terroristisch motief, maar een woordvoerder van de politie zei aan de Nederlandse omroep NOS dat "het ook zou kunnen dat het in de relationele sfeer is". Ook op Twitter gaat de politie in op mogelijke andere motieven.

"Ik zag een meter van mij een kogel vliegen"

Nicky van Grinsven, die in de buurt van het 24 Oktoberplein aan het werk was, rende naar buiten toen hij een meisje hoorde schreeuwen. Hij liep naar haar toe en het meisje zei dat ze gewond was aan haar rug en zich niet meer kon bewegen.

Toen Van Grinsven schoten vanuit de tram hoorde, bracht hij het meisje samen met iemand anders in veiligheid achter een geparkeerde auto. "Toen ik opkeek om die tram in de gaten te houden, zag ik dat die man op mij af kwam rennen. Ik zag de dader heel goed, hij was op 10 tot 15 meter afstand. Ik kan me zijn gezicht nog heel goed herinneren en de kleren die hij aanhad."

"De man riep Allahoe Akbar en begon te schieten. Ik zag letterlijk langs mij, een meter van mij af, in een autoraam een kogelgat vliegen", aldus Van Grinsven.

De Nederlandse politie had in de loop van maandag een tweede en een derde man opgepakt. De tweede verdachte werd net zoals Tanis verdacht van doodslag met terroristisch oogmerk. Meer details werden niet gegeven.

Premier Rutte heeft aangekondigd dat de verkiezingen van woensdag normaal zullen doorgaan. Morgen wordt op alle overheidsgebouwen de vlag halfstok gehangen als eerbetoon aan de slachtoffers. Er zal ook een herdenking zijn in het parlement.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder onze reporter Jens Franssen vanuit Utrecht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen