AFP

Waalse regering verliest meerderheid door Lijsten Destexhe

De coalitie van MR en CDH heeft geen meerderheid meer in het Waals parlement. De coalitie had maar één zetel op overschot (38 op een totaal van 75) en is die nu kwijt. Een MR-verkozene stapt over naar de partij van Alain Destexhe, de Listes Destexhe. Dat schrijven de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure.

Het zijn moeilijke tijden voor de MR. De partij doet het niet goed in de peilingen, kopman Charles Michel is wel populair maar dan vooral in Vlaanderen en sinds kort is er ook de concurrentie op rechts van voormalig partijlid en enfant terrible Alain Destexhe. Die komt met een eigen lijst, de Listes Destexhe, een soort Franstalige NVA maar dan zonder het communautaire luik.

Destexhe had al een ander Waals parlementslid, André-Pierre Puget, ex-Parti Populaire en nu onafhankelijke, overtuigd om naar zijn Lijsten over te stappen. Nu komt daar MR-backbencher Patricia Potigny bij uit Henegouwen. Zij verwijt de MR niet rechts genoeg te zijn en ze klaagt ook het "jeunisme" van de partij aan, de jacht op jonge gezichten. Wellicht speelt ook mee dat ze zelf geen plaats kreeg bovenaan de lijst voor Henegouwen.

(Lees verder onder de foto)

Reactie MR

Bij de MR, de partij van Waals minister-president Willy Borsus, is men voorlopig karig met reacties. Alleen Waals vice-minister-president en minister van economie Pierre Yves Jeholet wou voor de microfoon van RTBF kwijt dat hij "het vertrek van Patricia Potigny, met wie hij een goede werkrelatie had, betreurt". Jeholet maakt zich ook zorgen over de goedkeuring in het Waals parlement van een belangrijk decreet, nu de coalitie geen meerderheid meer heeft. Het gaat om de hervorming van gesubsidieerde banen in de sociale- en de zorgsector, een beslissing waar uitgerekend vandaag tegen wordt betoogd in de straten van Namen.

Patricia Potigny laat nog niet weten hoe zij in dit dossier zal stemmen. In het algemeen wil ze haar stemgedrag "dossier per dossier" bekijken.

Meest gelezen